Barion Pixel

5 szuper egyszerű jógás tipp a pihentető alvásért

Túlhajszolod magad? Akkor is stresszelsz, ha nincs min? A pihenésre szánt percekben is olvasgatsz, nézelődsz, el-elkalandozol fejben? Nem csoda. Kultúránkban a nyughatatlanság és a kialvatlanság kéz a kézben járnak. Legtöbbünk nem is tudja igazán, hogy az egész napos hajtás után hogyan tegye félre a munkahelyi gondokat, családi témákat, és hogyan szenteljen magának legalább egy kevés időt elalvás előtt. Hiszen a pihenésre is fel kellene készülni.

Ha régebben elmondhattad magadról: „Úgy alszok, mint a bunda!” „Én még állva is el tudok aludni!” „Mellettem aztán ágyút is dörgethetnek, én akkor is alszom!”, azonban mostanában inkább jellemző rád, hogy „Csak forgolódtam egész éjszaka”, „Hajnalig csak a plafont bámultam”, „Egy hunyásnyit sem aludtam” – akkor minden bizonnyal stresszes vagy.

Sem a jóga, sem a meditáció nem kínál varázsütésre megoldást a súlyos alvási nehézségekre, de rengeteg olyan módszer és technika sajátítható el mind jóga, mind a meditáció segítségével, amely révén könnyebben merülhetsz álomba, és jobb lesz alvásod minősége, azaz pihentebben ébredhetsz.

Következzen most 5 olyan baráti jó tanács, ami talán neked is segít:

  1. Gyakorlat teszi a mestert. Bizonyára tapasztaltad már, hogy egy jógaóra végén, amikor az izmaid annyira elfáradtak, hogy alig vártad a felüdülést nyújtó, végső relaxációt, milyen fantasztikus érzés volt elnyúlni a szőnyegen, érezni, ahogy a testedet megtartja a padló… A Savasanáról beszélek, azaz a Hullapózról. Ha legközelebb elérsz a gyakorlásod végére, jusson eszedbe, hogy elalvás előtt is úgy engedd el a maradék feszültséget, ahogy a jóga végén is teszed. Sóhajts néhány jó mélyet, fújd ki az összes levegőt, és add át magad a pihenésnek.

 

  1. A jógában minden testhelyzetnek megvan a különleges feladata, hiszen minden póz stimulálja az idegrendszert. Az előre hajlások nyugtatóan hatnak az idegekre, segítenek elcsendesíteni a zavargó elme hánykolódását. Ha stresszes, mozgalmas időszakot élsz, lefekvéskor szakíts egy kis időt arra, hogy előre hajlásokat, vagy fordított testtartásokat végezz. Választhatod a gyertyaálláas, vagy annak a könnyebb változatát. Ehhez a felsőtested maradjon a padlón – vagy az ágyon – a lábaidat pedig támaszd a falnak. Ha szükséges, használj egy párnát a derekad megtámasztására.

 

  1. Növeld a fizikális komfortérzeted. Ha fájós a derekad, a nyakad, a hátad, esetleg ha a munkától felvizesedsz, dagadnak a végtagjaid, ne feledd: az alvás közbeni testtartás is nagyon meghatározó. Próbálj olyan matracon aludni, ami kemény és jól tart, párnából pedig célszerű olyat választani, ami megtartja a nyakad, például memóriaszivacsból.

Rendszeres Mozgás. Pihentető Alvás. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig. Most 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

 

  1. Ha van alkalmad rá, hogy rendszeresen gyakorolj jógát, meditációt, vagy egyszerűen csak van olyan napi rítusod, ami közben lepörgetheted magad előtt a napod történéseit, akkor próbálj ezekre az időkre hagyatkozni, hogy lefekvéskor már ne kelljen a gondokon filózni. Sokakkal megesik, hogy ahogy lekapcsolja a lámpát, gondolatok zuhataga indul el a fejében, és megállíthatatlanul csak csobog. Ha ez akadályoz a gyors elalvásban, akkor vezess be egy új szokást, mondjuk főzz egy nyugtató teát elalvás előtt, és amíg elfogyasztod, menj végig a napodon fejben. Ürítsd ki a fejed, szabadulj meg a múlt problémáitól, és a jövőn való aggódástól.

 

  1. Tanuld meg elcsendesíteni az elméd. Az egyik legeslegegyszerűbb és leghatékonyabb módja, amit a jógából tanulhatsz, hogy figyeled a gondolataid áramlását. Koncentrálj a lélegzetedre, s ha figyelmed elkalandozik, érd tetten magad, majd finoman irányítsd vissza figyelmed fókuszát a légzésedre. Lélegezz lassan, mélyen, különösen a kilégzést nyújtsd el hosszan. Ezzel álomba is merülhetsz.

 

(forrás: https://www.yogajournal.com/blog/5-ways-yoga-can-help-sleep )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .