Barion Pixel

6 jógás tipp a stressz hatékony csökkentésére

A stressz szerves része emberi mivoltunknak, ezért lehetetlen teljesen kiiktatni az életünkből. A rövid távú stressz voltaképpen jól is jöhet bizonyos helyzetekben, de ha hosszú távon mindennapjaink kísérőjévé válik, az megkeserítheti az életet.

A folyamatosan fennálló feszültségnek megvan az ára: a fizikális, érzelmi és mentális síkon keresztül kihat az alvásra, emésztésre, libidóra, párkapcsolatra.

Noha egy jó forró fürdő egy mozgalmas nap végén meg tudja nyugtatni a fáradt idegeket, célszerű inkább gyökerestől kitépni a stresszt okozó problémát. És erre nagyszerű eszköz a jóga!

Rendszeres Mozgás. Egészséges Immunrendszer. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

6 jógás tipp a stressz hatékony csökkentésére

1. Ellazítja az egész testet

A helyesen végzett jógagyakorlatok felérnek egy öleléssel vagy egy masszázzsal. Számtalan póznak vannak feszültségoldó, relaxáló hatásai, különösképpen az előrehajlások és a fordított pózok tartoznak ide. Példának okáért ott van a Balasana, azaz a Babapóz: nyugtatja a mellékveséket, melyeknek a stresszhormonok termelésében van szerepe, valamint kívül-belül oldja az idegességet. Gyakorlásod végén sose feledkezz el a Shavasanaról: pihenj meg hanyatt fekvésben néhány percre, engedd el a maradék feszültséget is.

2. Lecsendesíti az elmét

A stressz és a szorongás megzavarja az elmét. Egyszerre csak egy dologra összpontosítani a legbonyolultabb dolognak tűnhet – de gyakorlással ez is fejleszthető. Meditáció lehet akár saját lélegzeted megfigyelése is: nagyszerű eszköz a zakatoló elme csillapítására.

Végezheted, miközben kitartasz egy pózt, vagy folyamatos mozdulatok közben, esetleg kényelmes, stabil ülésben. Vidd a figyelmed a lélegzetedre, és figyeld meg, hogy lassul le körülötted minden! Elegendő idővel és gyakorlással új szokásokra és belső nyugalomra tehetsz szert.

3. Hatékonyabb légzés

A stressztől, feszültségtől gyors és sekélyes lesz a légzés, ami még több szorongáshoz vezet. A jóga révén elsajátíthatod a rekeszizommal végzett légzést, a teljes tüdőkapacitásodat kihasználva. Bizonyos Pranayama gyakorlatok (jógikus légzésszabályozó gyakorlatok) segíthetnek a stressz csökkentésében. Például a Brahmari (méhecske) légzés, a Nadi Shodana (váltott orrlyukú légzés) és az Ujjayi (győzedelmes) légzés mind remek eszközök, amelyek mindig kéznél vannak.

4. Erősíti a kapcsolatot az elme és a test között

A jóga megtanít arra, hogyan figyelj jobban a testedre. A gyakorlás során a jelenben tartja a figyelmedet, és lehetőséget biztosít arra, hogy megfigyeld tested legapróbb rezdüléseit. Ha természetesen összefonódnak a folyamatok az elmében és a testben, könnyedebben és kiegyensúlyozottabban élheted az életed.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Immunrendszer. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE.

5. Segít megérteni az elme működését

A legtöbb stressz az elméből származik. A jóga révén kiterjesztheted figyelmed a saját elméd működésére, tudatosabbá válhatsz általa. De mégis hogyan?

Amikor egy kihívást jelentő testtartást gyakorolsz, figyeld meg, hogyan reagálsz az ebből adódó stresszre. Lehet, hogy rögtön ki akarsz lépni az ászanából, lehet, hogy átugrod az akadályt. Vagy a tanárra leszel dühös, esetleg magad mögött hagysz csapot-papot?

Ha figyelmed alá vonod ezeket a stresszre adott reakciókat, azzal egyre kevésbé vonódsz bele érzelmileg a hasonló szituációkba, az életed többi területén is nyugodtabb lehetsz. Tudatosan befolyásolhatod a reakcióidat.

6. Segít elengedni és feloldani az érzelmeket

Az olyan elfojtott érzelmek, mint a félelem, a harag, a bűntudat rengeteg érzelmi stresszt okoznak. Nem mindegy, hogy ezektől egészséges keretek között szabadulsz meg, vagy a párodra, kollégádra, esetleg a gyanútlan pincérre zúdítod…

A jóga hatékonyan oldja az érzelmi stressz okozta blokkokat, sokszor észrevétlenül is.  A csípő és a vállak tárolják a legtöbb feszültséget, így célszerű ezekre a területekre koncentrálni. Ha felgyülemlett benned az ideg, végezz néhány csípőnyitó gyakorlatot, majd figyeld meg, hogy érzed magad utána. Ha felszínre törnek bizonyos érzelmek, irányítsd a figyelmed rájuk, majd engedd el őket néhány hosszú kilégzéssel.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Immunrendszer. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .