Barion Pixel

8 tipp hogyan mozogj kánikula idején

Végre elérkezett amire egész évben vártál: a pihenés, a feltöltődés, a nyaralás jól megérdemelt ideje, olyan rekkenő hőséggel, amit csak árnyékos helyen, vagy víz közelében lehet elviselni. Felmerül a kérdés: le kell-e mondanod a kánikula miatt a jól megszokott mozgásformáidról,  például a jógázásról? Mire kell figyelned annak érdekében, hogy ne okozz kárt magadnak az átgondolatlan fizikai igénybevétellel?

A forróság hatása a szervezetünkre
Hőség idején – akár edzett, akár edzetlen a szervezeted –  kifejezetten ártalmas minden olyan sporttevékenység vagy mozgásforma, ami erős aktivitással jár. 

Ha a melegben sportolsz, akkor az izmaid által termelt hőt is le kell adnod a testfelületeden. Ez a  szívedtől még több munkát követel : több vért kell pumpálnia az izmaidba, így emelkedik a pulzusszámod.  A hőszabályozó rendszeredre  is nagyobb teher hárul : meg kell akadályoznia a tested túlhevülését, ezért fokozottan fogsz izzadni. Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál nagyobb mértékben izzadsz. 

Ilyenkor azonban már nemcsak folyadékot, hanem értékes ásványi anyagokat is veszítesz. Az ásványi anyagok hiánya komoly problémákat  okozhat : a magnézium hiánya lassítja  a gondolkodást, idegesebb, ingerlékenyebb leszel. 

A kialakuló kálium hiány miatt  görcsölhet a lábad, de ha szívbeteg vagy akkor  a csökkenő káliumszint szívritmus-zavarokat is kiválthat. Az immunrendszered is intenzívebb támadásnak van kitéve, hiszen a melegben a kórokozók is könnyebben szaporodnak, így gyakran tapasztalhatod, hogy annak ellenére is megfázol, hogy nagyon meleg van. 

Akkor hogyan jógázz kánikula idején? 

Jogos a kérdés – a válasz pedig egyszerű: átgondoltan, bizonyos szabályok betartásával.

  1. Jógázz reggel! Különösen fontos ez, ha mindenképpen a szabadban akarod végezni a gyakorlatokat. Kora reggel még friss, és hűvös a levegő – nyugalmasabb a környezet.
  2. Ha a szabadban jógázol gondoskodj a megfelelő napvédelemről, még akkor is, ha  úgy tűnik, hogy árnyékos helyen vagy.
  3. Ha a lakásodban maradsz a jógagyakorlás idejére nyisd ki a lakás összes ablakát, hagyd hogy mozogjon a levegő, és kicserélődjön az elhasznált levegő, frissre! 
  4. Válaszd az aktuális egészségi állapotodnak megfelelő jóga formát – a nagy melegben egyébként is tanácsos a kímélő jóga irányzatok közül választani – ezek a gyakorlatsorok is biztosítani fogják a kívánt hatást. 
  5. Ne felejtsd el pótolni a folyadék-, és elektrolit veszteséget! Természetes szomjoltó a víz, vagy  az izotóniás italok. Ha a vizeleted színtelen vagy világos sárga, akkor tudhatod, hogy elegendő folyadékot fogyasztottál, ha azonban sötét színű, akkor az folyadék hiányra utal. Fontos tudnod, hogy a szomjúságérzés megjelenésekor már a szervezeted a kiszáradás állapotába lépett, mindig legyen nálad elegendő folyadék!
  6. Légy kíméletes önmagadhoz! Természetes jelenség, hogy a hőség negatívan befolyásolja a teljesítőképességedet – ne várd, hogy ugyanolyan fitt és energikus legyen a napod, mint normál esetben.
  7. Figyelj az öltözködésedre is – a ruháid legyenek kényelmesek, légáteresztőek.
  8. Azonnal hagyd abba a jógázást ha szédülést, fejfájást, vagy hidegrázást tapasztalsz – ezek ugyanis a  hőguta tünetei. A hőguta   azért alakul ki mert a magas külső hőmérsékleti viszonyok mellett végzett mozgás során termelődő hőmennyiséget a szervezeted nem képes leadni, – ez kezdetben fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással, majd tartós expozíció esetén akár tudatzavarral, eszméletvesztéssel, vagy más idegrendszeri tünettel járhat.

Tombol a nyár, de ez szerencsére nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a megszokott jóga gyakorlataidról.

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .