Barion Pixel

Nyaki gerincproblémák gyötörnek? Itt a megoldás….

Rendszeresen fáj a nyakad vagy a derekad, sokszor alig bírsz mozdulni? Nem csoda! A mindennapi stressz, a helytelen testtartás, a mozgásszegény életmód kihat a gerincedre is: a befeszült, görcsös izmok fájdalmassá válnak, helyileg  romlik az anyagcseréjük, emiatt a felhalmozódott salakanyagok nem képesek távozni tovább növelve a kínjaidat. 

Mindezt még tetézi a monitor előtti ülő munka – ami miatt a nyaki és ágyéki gerincszakasz lassan, de biztosan deformálódni kezd, eltüntetve a gerincoszlopod élettani homorulatait. Ha nem lépsz közbe komoly mozgásszervi problémák is kialakulhatnak és  gyulladásos-kopásos folyamatok teszik egyre nehezebbé a hétköznapjaidat.

Előzd meg a gerincbántalmakat!

A komolyabb gerincproblémák megelőzését nem elég akkor elkezdeni, amikor a kóros elváltozásokra utaló  tünetek megjelentek – már fiatal korban időt kell fordítanod a helyes testtartás megtanulására. 

Az életkor előrehaladtával természetesen a különféle, degeneratív, kopásos, csontritkulásos kórképek téged sem fognak kímélni, de intenzitásuk nagymértékben csökkenthető, ha fiatalon időt szánsz saját magadra: az egészséges táplálkozására és a rendszeres testmozgásra fektetve a hangsúlyt.

Nyaki gerincproblémák

A gerinc nyaki szakasza 7 csigolyából áll. A két felső csi­golya speciális alakú, így a fej a gerincoszlophoz képest minden irányban akadálytalanul elfordulhat. 

A nyaki csigolyák illeszkedésével speciális nyílások jönnek létre, melyeken bentről kifelé keresztül haladnak a gerincvelőből eredő idegek, illetve a gerincvelőt ellátó erek. 

A nyaki gerinc sérülékenysége éppen a hajlékonyságából adódik: hirtelen erőbe­hatásra a csigolyák  elmozdulnak, és elmozdulásuk nemcsak a csontos, hanem a lágy képletek sérüléséhez is vezethet.

A nyaki gerinc kopásos betegségei sokféle problémát okozhatnak mechani­kai hatásaik és az idegek irritációja, becsípődése révén. A nyaki ideggyöki bántalom a nyaki gerincvelőből kilépő ideggyökök összenyomatása vagy sérülése miatt jön létre. 

Az ideggyökök irritációját többnyire csontos fel­rakódás vagy a csigolyák közötti porckorongok előboltosulása idézi elő. A mechanikai károsodás követ­keztében az ideg nem képes megfelelően ellátni ingerületvezetési funkcióját, ami az általa ellátott terület fájdalmában, zsib­badásában vagy működési zavarában (pl. izomgyengeségében) nyilvánul meg. 

A nyak kopásos elváltozásai, ízületi gyulladásai okozhatnak fejfájást, szédülést,fülzúgást is. 

Nyakfájás – A nyaki fájdalom gyakori panasz, melynek hátterében számos ok húzódhat meg. A nyak a gerinc legmozgékonyabb szakasza, de emellett biztosítja a fej tartását, és a nyaki csigolyák nyúlványai által alkotott csontos csatorna védi a gerincvelőt és a nagy nyaki ereket

A nyaki fájdalom jelentkezhet a nyak közepén, a gerinc két oldalán, kisugározhat a felső végtagokba, vállba, a lapockák közé és sok esetben a fej felé fejfájást generálva.

A fájdalmat  – sokakhoz hasonlóan Te is gyógyszerek bevételével akarod csillapitani, – holott ezeknek a hatásai csak átmenetiek – hiszen a fájdalom okát nem szüntetik meg. Ezért aztán meg kell tanulnod helyesen bánni a testeddel – sporttal, tornával, jógával megőrizni a gerinced épségét, az ízületeid mozgékonyságát.

A nyaki gerincproblémák kezelése jógával

A jóga egyik legfőbb célja, hogy minél tovább megőrizd-, illetve visszaállítsd optimális fizikai teljesítőképességedet és fiziológiás ízületi mozgástartományodat, amelyeknek a  mértéke genetikailag meghatározott, és nemtől, életkortól, testfelépítéstől függően egyénenként változó.

Mivel a mozgásszervi betegségek elsősorban a helytelen testtartás és a mozgásszegény életmód miatt alakulnak ki, így a kezelésük leghatékonyabb  módja a helyes testtartás elsajátítása, illetve az egyéni állapotodnak megfelelően összeállított mozgásterápia. 

A jóga tökéletes módszer a mozgásszervi problémák megelőzésére, feltéve ha azt egyénre szabottan alkalmazod.

Például a már meglévő, de éppen nem akut mozgásszervi betegségeddel válaszd a gerincjóga-terápiás órákat, ami egy olyan  speciális módszer, amely biztonságos, pontos, az anatómiai alap mozgásokra épülő gyakorlatsorokkal illetve légző- és relaxációs gyakorlatokkal szolgálja az egészséged megőrzését. 

De ha a mozgásszervi problémád akut, aktív szakaszban van, feltétlenül fordulj képzett mozgásterapeutához vagy gyógytornászhoz! Fontos a fokozatosság elvének betartása is: kerüld a túlerőltetést, a túlnyújtást, és minden olyan gyakorlatot, ami fájdalommal jár.

A rendszeres jóga hatékony segítőd lehet a nyaki gerincproblémák megelőzésében, illetve kezelésében – élj vele Te is! 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .