Barion Pixel

A jóga pozitív hatása a hormon háztartásodra

Te pontosan ismered a hormonrendszered működését? Valószínűleg mindaddig tudomást sem veszel a létezéséről, amíg  egy-egy kellemetlen tünet arra nem utal, hogy a hormon háztartásod egyensúlya felborult. Folyamatosan ideges vagy? Megmagyarázhatatlanul nő – vagy éppenséggel fogy – a testsúlyod? Menstruációs problémáid vannak? Mindezek olyan tünetek, melyeket orvosolni kell – hiszen rontják az életminőségedet, és hosszabb távon rombolják az egészségedet is.

Hormonális szabályozás

Szervezeted hormonális szabályozását kémiai anyagok, úgynevezett hormonok végzik. A hormonok sejtekben, szövetekben vagy belső elválasztású mirigyekben termelődnek és a véráram útján jutnak a célszervek sejtjeihez.Hormonok szabályozzák az anyagcserét, a folyadék- és sóháztartást, a vizelet kiválasztást, a test növekedését és fejlődését, valamint a szexuális aktivitást.

Legfontosabb belső elválasztású mirigyeid: az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, az ivarmirigyek és a hasnyálmirigy sejtcsoportjai. A stressz, az alváshiány, a környezeti ártalmak, különböző vegyszerek, a légszennyezettség, és a  helytelen életmód mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy  az endokrin rendszered működésében zavar támadjon. A kialakult hormon hiány, vagy többlet miatt kialakulhatnak specifikus tünetek, de nagyon sok olyan általános tünet is jelentkezhet, amiről nem is gondolnád, hogy hormonzavar okozza. 

A jóga pozitív hatásai a hormonháztartásra

Ha a panaszaid miatt endokrinológushoz fordulsz, ő a tünetek, és az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján felállítja a diagnózist, és meghatározza a kezelésed lépéseit. Ennek betartása mellett azonban Te magad is sokat tehetsz állapotod javulásáért, hiszen számos olyan természetes módszer létezik, amely pozitívan befolyásolhatja a hormonrendszered működését. Ilyen a jóga is, amelyet ha rendszeresen gyakorolsz javulást tapasztalhatsz. 

A jóga hatásai

  • aktiválja és nyugtatja a hormonképzés mirigyeit, ezzel egyensúlyba hozza a hormontermelést. Az ászanák (testhelyzetek) és a pránajámák (légző és koncentrációs gyakorlatok) egészségesen tartják a  hormonrendszeredet
  • a jóga ászanák növelik a tobozmirigy melatonin-termelését – ennek hatására ha ideges vagy békéssé, és örömtelivé válsz, javul a koncentráló képességed
  • a meditáció segít az agyalapi mirigy működésének egyensúlyban tartásában – ennek azért van nagy jelentősége, mert ez az a mirigyed, ami minden alsóbb mirigy működését szabályozza
  • a hal és a gyertyaállás jóga pózok megfelelő  gyakorlásával egészségesebbé teheted a pajzsmirigyed hormontermelését (tiroxin) – ezáltal normalizálódik az anyagcseréd, kiegyensúlyozottá válik a mentális és fizikai állapotod
  • a kobra jóga póz a csecsemőmirigy működését támogatja – erősítve ezzel az immunrendszeredet
  • a jóga, és a meditáció a mellékvesék adrenalin termelésének befolyásolásával segítenek a mindennapos stressz-helyzetek leküzdésében, megakadályozva ezzel az egész szervezetedet károsító krónikus stressz létrejöttét. Csökkenti a feszültséget, és a magas vérnyomást – megelőzi a szív-, és emésztőrendszeri betegségek, a rák, vagy a depresszió kialakulását.
  • a fordított ászanák fokozzák az agy vérellátását , táplálják az idegsejteket, elszállítják a méreganyagokat, és támogatják az agyalapi mirigy működését is. A fordított testhelyzetű ászanák végzésével gyógyítható sokféle nőgyógyászati probléma, például a petefészek gyulladás , a vérzészavarok (csökkentik a vérzést), a petefészek eredetű elhízás, vagy a  méh rendellenes állása(méhelőreesés) 
  • a pránajáma,-  azaz a légzés kontrollálása a jóga olyan értékes eleme, amely közvetlenül a hormonrendszeredre hat. Ha naponta végzed a légző gyakorlatokat,  több életenergiához és életörömhöz fogsz jutni, eltűnnek a hangulatingadozásaid.  A tiszta életenergia, azaz a prána bevitele tudatos légzés formájában kiegyensúlyozottá teszi a testedet és a lelkedet.

​A jóga egy olyan összetett gyakorlat rendszer, amely egyszerre jelenthet a számodra méregtelenítő terápiát, vérnyomás harmonizálást, egyensúly fejlesztést, testsúlycsökkentést, alakformálást, lelki gyakorlatokat, és hatékony hormonális terápiát is. Alkalmazd Te is rendszeresen!

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .