Barion Pixel

Hogyan fejleszti a jóga a testtudatot?

Ha rendszeresen jógázol életed számos területén  tapasztalni fogod a jógagyakorlatok pozitív hatásait. A meditáció révén az elméd lecsillapodik, a koncentráció segít a nehéz feladatok megoldásában, a légzésritmus szabályozásának képességével könnyebben kezelhetővé válnak a feszült-stresszes helyzetek, a relaxáció segít az ellazulásban és a szervezeted regenerálásában, a helyesen végzett jóga gyakorlatok egyes testtartásaival és testhelyzeteivel pedig képessé válsz a testtudatod fejlesztésére is.

De mi is az a testtudat?

A testtudat a testtartás és a testhelyzet összessége, a testiség szubjektív tapasztalata. A testtudatosság szűkebb értelemben a test belsejéből származó érzetekre való odafigyelést és ezek tudatosságát, valamint a testi folyamatokban bekövetkező változások észrevételét jelenti.

A testtudat kialakulásának első lépése gyermekkorban a testkép megismerése, a saját test megtapasztalása, érzése (egy gyermeknek kialakult testképe van akkor, ha tudja hol a keze, lába, szeme). Ha a gyermek már meg is tudja nevezni valamely testrészét, az már biztosan beépült a testképébe, viszont ha nem akkor az a vizuális észlelés zavaraihoz vezethet, ez pedig visszahat a testészlelés fejlődésére.

A testtudat nemcsak a testrészeid térbeli koordinációját és harmonikus mozgását jelenti hanem tartalmazza a testtartás tudatosságát is. A testtudatosság zavara áll fenn akkor is , amikor a testtartásod hanyag, ferde – ez hatással lesz a csont-, ideg-, és izomrendszeredre – a kialakuló egyensúlyhiány miatt pedig károsodások, kopások, torzulások jöhetnek létre, sőt a rossz testtartás miatt zavart szenvedhet a légzés hatékonysága is. 

Felnőtt korban  az egészség mértékegysége a testtudatosság szintje – azaz hogy mennyire vagy tisztában a saját tested működésével, mennyire működik jól vagy rosszul a kommunikáció közted és a tested között. Ugyanis ha ez a párbeszéd jó – akkor képes leszel szabályozni a szervezeted működését, tudni fogod, hogy mi kell ahhoz, hogy

kiegyensúlyozottan működjön, és kitapasztalod, hogy mi az, ami árt neki, és mi az amin változtatnod kell.

A testtudat fejlesztése jógával

A jóga a testtudatod fejlesztésének egyik legjobb eszköze hiszen meghatározott mozgásformákon, gyakorlatokon keresztül egy aktív, testre irányuló figyelmi állapotot hozol vele létre. Ebben a fókuszált állapotban újfajta módon élheted meg a testedet, és a testedben való létedet.

Az elvégzett ászanák hatásainak megtapasztalása hozzásegít ahhoz, hogy kiegyensúlyozott testi-lelki állapotba kerülj. A mindig zajos külvilágból a jóga segítségével végre önmagadra- a saját testedre  figyelhetsz: lassul a légzésed, megnyugszik az idegrendszered, csökken a vérnyomásod, oldódik  a feszültség – és elindulhat a testtudatod intenzív fejlődése.

A testtudat szoros kapcsolatban áll az egyensúly-érzékeléssel és a tapintás érzékelésével is , hiszen általuk is hasznos információk érkeznek a tested helyzetére vonatkozóan. A jógapózok kifinomultabbá teszik a testtudatot, éberebbé válsz a saját tested egyensúly pontjának megtalálására a különböző pózokban, helyzetekben – ami lehetővé teszi, hogy az életed valamennyi területén megteremthesd ezt az egyensúlyi állapotot.

Tapasztald meg Te is a jóga pozitiv hatásait!

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .