Barion Pixel

20 tipp hogyan légy jobb önmagadhoz

Mindenről van véleményed – önmagadról is… A  magadról kialakított énképed határozza mag az önbizalmadat és az önbecsülésedet, lényegében az egész életedet. Ha nem szereted magad eléggé, ha folyton kritizálod azt, aki vagy, ha arra figyelsz, ami nincs, ami negatív – akkor hiába várod, hogy boldog és sikeres életet élhess, vagy azt, hogy mások szeressenek, és elismerjenek.

Honnan tudhatod, hogy rossz vagy önmagadhoz? 

Annak, hogy ártasz magadnak egyértelmű  jelei vannak:

  • kritizálod önmagad, és másokat – szavakkal és tettekkel egyaránt
  • könnyen ítélkezel mások, és önmagad felett
  • nem tudsz nemet mondani – azért az életed tele van kellemetlen kényszerből elvégzett feladatokkal
  • mindenkinek meg akarsz felelni – ezért nem mered megmutatni ki is vagy valójában
  • nem azt csinálod, amit szeretsz
  • nem figyelsz a tested jelzéseire
  • eltűröd ha ok nélkül bántanak
  • függőségeid vannak
  • irreális elvárásaid vannak magaddal szemben

Állj meg egy pillanatra! Valóban így szeretnél élni? Folyamatosan magadat bántva, a végsőkig ostorozva a testedet- lelkedet; mindig a környezetedet tartva az igazodási pontnak, a külső elvárásoknak megfelelni, miközben egyre kisebbnek, és értéktelenebbnek érzed magad? Ideje lenne változtatnod ezen: igazodj önmagadhoz, találd meg a belső középpontodat, ahonnan minden kiindul, légy jó önmagadhoz. Hogyan?

E-mail-cím: *

20 tipp hogyan légy jobb önmagadhoz

    1. Élj a mában!  – nem számít, mi történt tegnap, hiszen úgysem  teheted meg nem történtté. Csak az “itt és most” számít.  
    2. Ne elemezgesd és kritizáld folyton magadat!  – egyrészt nincs értelme, másrészt elbizonytalanít. Inkább tűzz ki célokat, bontsd részletekre, és lépésenként haladj előre megünnepelve minden sikert.
    3. Változtasd meg  a nézőpontodat, és ne gondold túl a problémát!  – ne nagyítsd fel a  felmerülő gondot, inkább koncentrálj a lehetséges megoldásokra.
    4. Csináld azt, amit szeretsz! ! – ne éld le az életed egy olyan közegben, amiben rosszul érzed magad
    5. Tanulj ki a rossz szokásaidból!  – az, hogy félsz a kudarctól csak tanult rossz szokás, ami szerencsére tanulással “felülírható”. 
    6. Töröld ki a sikertelen próbálkozásokat a fejedből, és csak a sikeres alkalmakra emlékezz! – mert ezek erőt és motivációt adnak, és magabiztossá tesznek.
    7. Hibázz nyugodtan! – a hiba ugyanis teljesen természetes velejárója az életnek. Hibázz, tanulj belőle, és menj tovább töretlen hittel!
    8. Vedd lazábban az életet! – a görcsös akarás – a verejtékkel, összeszorított fogakkal  megélt mindennapok csak még több feszültséget okoznak. Lazíts egy kicsit, és higgy magadban!
    9. Ne foglalkozz mások véleményével, csak tedd a dolgodat! – okosan válaszd meg tanácsadóidat, és csak azok  véleményét hallgasd meg, akik építő hatással vannak rád. 
    10. Soha ne hasonlítgasd magad össze másokkal!–  el kell tudnod fogadni, hogy van, aki tehetségesebb/sikeresebb/ügyesebb nálad valamiben.  De ez nem jelenti azt, hogy Te kevesebb vagy nála. Fordítsd az energiáidat a saját belső forrásaid növelésére!
    11. Ne siess, lassulj le, és  élvezd az élet apró, egyszerű örömeit – az élet nem csak a munkáról, és a problémákról szól, hanem a létezés szépségéről is. Vedd észre, és légy hálás azért, hogy átélheted.
    12. Képzeld el, hogy magabiztos, optimista és szerethető ember vagy! – mert az vagy, csak még nem hiszel benne eléggé.
    13. Soha ne reagáld túl a dolgokat!  – ne hagyd, hogy az érzelmeid elragadjanak. Adj időt magadnak, és  nézd távolabbról a problémát.
    14. Merj nemet mondani! – a “kell”, a “muszáj” nem létezik, ha egyszer nincs időd, erőd, kedved valamihez, akkor bátran mondj nemet a saját érdekedben.
    15. Hagyj magadra és a semmittevésre is időt! –tudatosan szánj időt magadra! Az egyedül töltött “énidő” segít a feltöltődésben.  
    16. Tanuld meg elfogadni a dicséretet – és gondolatban néha dicsérd is meg magad – a dicséret elképesztően pozitív hatást gyakorol az  agyra, és fokozza a teljesítményedet, csökkenti a szorongást.
    17. Merj kilépni egy neked nem tetsző helyzetből! – ne tűrd szó nélkül,  hogy bántanak. 
    18. Ne félj  eltérni a környezetedtől, akár külsőddel, akár belsőddel – vállald önmagad! –  mindenki más, mindenki egyedi  és megismételhetetlen. Te is… De ezt honnan tudná más, ha az életed minden területén beállsz a sorba elfojtva, eltemetve magadban azt, aki valójában vagy?
    19. Hagyd el végre a komfortzónát, és engedj a fejlődésnek – szereted a biztonságot, de izgalmasabb- pezsgőbb, sikeresebb  életre vágysz? Akkor itt az ideje, hogy tágítsd a határaidat, és belépj a való életbe.
    20. SZERESD ÖNMAGAD! – mert amíg nem szereted önmagad, addig nem tudsz szeretni másokat sem. Mondj pozitív , szeretetteljes dolgokat magadnak és  magadról. Használj pozitív megerősítéseket!

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .