Barion Pixel

5 tipp, hogy miért kezdj el jógázni még ma

Egészségtudatosan élni napjainkban nem könnyű feladat: az állandó rohanás, a teljesítménykényszer, a túlhajszoltság, a nem megfelelően kezelt stressz idővel komoly betegségek kialakulásához vezethet. Mindenkinek – így Neked is szükséged van pihenésre – arra, hogy  ellazulhass, feltöltődhess, és kiszakadva a  megszokott környezetedből időt fordíts arra, hogy testileg-lelkileg újra egyensúlyba hozhasd önmagad. A kérdés csak az: hogyan? 

Jóga

A jóga ugyanis egy olyan ősi, gyakorlatokon alapuló egyetemes filozófiai rendszer, amely az ember testi, lelki, szellemi, szociális, és spirituális kiteljesedését szolgálja, és a belső béke és boldogság elérésére irányuló emberi törekvések különböző aspektusait tükrözi. 

…hogy miért kezdj el jógázni még ma?

Ime 5 tipp:
  1. A jóga oldja a stresszt, megelőzi a szorongás, és a depresszió kialakulását. A stressz – ami mindennapjaink részét képezi – lényegében szervezetünk reakciója  minden olyan külső vagy belső káros hatásra, amely a normál egyensúlyi állapotát, a homeosztázist megbontja. Meg kell tanulnunk együtt élni vele – hiszen elkerülhetetlenül jelen van – csak az nem mindegy, hogy a szervezetünk miképp reagál rá. Jobb esetben motivál, és ösztönöz bennünket, de rosszabb esetben gátolja a szervezet normál működését, és hosszabb távon betegségeket okoz. A rendszeresen végzett jóga gyakorlatok pozitívan befolyásolják a jógázó stresszkezelő képességét,  segítenek megelőzni a szorongást, és a depressziót, illetve más pszichoszomatikus betegségek kialakulását. Helyes relaxációval feloldja az izmokban a feszültséget és pihenést nyújt az egész szervezetnek.
  2. A jóga gyakorlatok pozitívan hatnak a mozgásszervekre: javítják a testtartást, az egyensúlyérzéket,  korrigálják a láb deformitásait, erősítik a lábizmokat. A helyes testtartás rögzülésével  erősítik a gerinc körüli izmokat és idegeket. Elősegítik az egyre nagyobb terjedelmű ízületi mozgásokat. Enyhítik az ülőidegzsába, a reuma, az isiász okozta fájdalmakat.  Szisztematikusan edzik a test minden részét, megnyújtják és megerősítik az izmokat és inakat, rugalmassá teszik a gerincet és az ízületeket, felfrissítik a vérkeringést. A jóga olyan izomzatot fejleszt ami  statikus, erős, és  nyúlékony is egyben.

    Rendszeres Mozgás. Egészséges Csontok. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

  3. A jóga gyakorlatok stimulálják a belső szerveket  helyreállítva ezzel a létfontosságú szervek működését. Jótékony hatásúak a nők számára, mert egészségesen tartják a reproduktív szerveket, erősitik a méhet, és megelőzik a petefészek betegségeit. Csökkentik a szervezet savasságát, segítik az emésztést, a gázok távozását, elmulasztják a puffadást. Megdolgoztatják a teljes keringési, légzési, és nyirokrendszert. Stimulálják az idegrendszert, elősegítik az agy felé történő véráramlást, ezzel is segítve a figyelmet és koncentrációt.
  4. A jóga légzőgyakorlatai növelik a tüdő vitálkapacitását, a légzés mélyebbé és lassúbbá válik. A vitálkapacitás elsősorban úgy növekszik, hogy a kilégzés válik tökéletesebbé, vagyis a maradék levegő kárára növekszik. Edzés hatására a tüdő alveolusok száma is növekedhet.
  5. A jóga pozitívan hat a személyiségre – hatással van az elmére, erősíti az akaraterőt, fejleszti a memóriát, érzelmi stabilitást eredményez, növeli az önbizalmat. Hozzásegít a negatív gondolatok eltávolításához, lecsendesíti az elmét.
Hogyan lehet egészségtudatosan élni napjainkban?
Jógával! 

Írta: Faar Ida

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .