Barion Pixel

Figyelemzavar? Tanulási nehézségek? A jóga képes harmonizálni a gyerekek idegrendszerét

A jóga kedvező élettani hatásait az azt gyakorló felnőttek már nagyon jól ismerik. Bár a nyugati társadalmakban sokszor könyvelik el divatirányzatként, mindazonáltal a nyugati ember is képes megtapasztalni ennek a komplex életszemléletnek egy-egy szeletét. A jóga már akkor is hatásos, ha valaki csak testi szinten műveli, tehát csak az ászanákat gyakorolja rendszeresen. A testi gyakorlatok egy mélyebb koncentrációhoz, alapos testtudathoz és letisztult gondolkodásmódhoz vezetnek.

Ez a bámulatos fejlődés már gyerekkorban is elérhető a jóga játékos gyakorlásával. Egyre több helyen nyílik lehetőség baba-mama jógára, illetve gyerekjóga foglalkozásokra. Érdemes már egészen apró korban elkezdeni a gyerekekkel ezt a mozgásformát, mivel a jóga az egyik legkomplexebben – tehát az egész testre, szervekre, idegrendszerre, lélekre és tudatra – ható testgyakorlási forma.

Hogyan hat a gyerekekre, mitől több egy testnevelésóránál?

Manapság rengeteg mozgásforma közül válogathatnak a szülők, ha gyermeküknek extra aktivitást szeretnének biztosítani. A táncórákon át a keleti harcművészetekig, a ritmikus gimnasztikáig számtalan lehetőség kínálkozik. Bár szem előtt kell tartani gyermekünk érdeklődését, a jógázásból mégis szinte minden gyerek profitál. Nem csoda, hogy a jóga komplexitását kihasználva a legtöbb profi táncos jógaórákra is jár, sőt nagyon sok fitneszedző is beiktat jógán alapuló gyakorlatokat az edzéstervébe.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Csontok. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

A jógázás a gyerekek esetében is növeli a tudatosságot, a figyelmet és a koncentrációs képességet. Megtapasztalják a testük feletti uralom érzését, ami magabiztosabbá, elégedettebbé teszi őket. Ha egy gyerek félénk, visszahúzódó, zárkózott, akkor a jógázás hatására egyre jobban megnyílik a külvilág felé. Saját magát biztonságosabban bele tudja helyezni a külvilág rendszerébe, ezáltal a fal – amely elválasztja őt a környezettől – szépen lassan leépül, új nézőpontok tárulnak ki számára.

A szülőktől és a környezetétől kapott folyamatos megerősítéssel és a jógázás gyakorlásával csökkenthetők a szorongások és a frusztrációk, a gyermek közvetlenebbé válik, kevésbé fogja magába zárni titkait, sérelmeit. A jóga segít a gyermekekben rejlő kérdések kimondásában, a belső feszültségek feloldásában azáltal, hogy a gyakorlás során feloldódnak az izomblokkok, a lélek megynyugszik, lecsillapodik. A szorongó, figyelemzavaros, beszédhibás gyerekeken kívül a “hiperaktív”, nagyon mozgékony gyerekekre is jó hatással van. Lelassítja, lecsendesíti őket, így sokkal jobban tudnak koncentrálni kitartást igénylő dolgokra (pl. tanulás). Mivel a jóga bizonyítottan jótékonyan hat a központi idegrendszerre, ezért például a Down-szindrómás gyerekek életminőségén is sokat javíthat.

Mivel a jóga nem versenysport, így a gyerekek azt is megtapasztalják, hogy nem kell a legjobbnak lenniük, nem az eredmény számít, és nincs szükség arra, hogy a többiekhez hasonlítsák magukat. Ez is erőteljesen növeli az egészséges önbizalmat, ami a későbbiekben sok komplexus kialakulását előzheti meg. Nem utolsósorban a jógázás a test egészét átmozgatva élénkíti a szervek működését, jót tesz a keringésnek, rugalmassá tesz, és az immunrendszert is kitűnően stimulálja. Így a mozgással egyidőben növelhető gyermekünk ellenálló képessége a betegségekkel szemben.

forrás: https://gyogyszernelkul.com/figyelemzavar-tanulasi-nehezsegek-a-joga-kepes-harmonizalni-a-gyerekek-idegrendszeret/

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .