Barion Pixel

A stressz felismerése és kezelése egyszerűen és gyorsan

“Stresszes lettem” – biztosan Te is  szoktad ezt mondani, amikor megoldhatatlannak, és kontrollálhatatlannak észlelt élethelyzetbe kerülsz. A stressz nem más, mint adaptáció, alkalmazkodás, a szervezet intenzív ingerekre adott nem specifikus válaszreakciója.  A stresszt életre hivó ingereket – külső behatásokat – stresszoroknak hívjuk.

A stressz felismerése és kezelése egyszerűen és gyorsan 

A stresszorokkal való találkozás alkalmával a szervezeted tipikus stressz állapottal reagál, amelynek első szakasza az alarm (riadó) – vagy készenléti fázis.

Ekkor a szimpatikus idegrendszer fokozott ingerlés hatására adrenalin, noradrenalin és ketakolaminok termelésébe kezd  annak érdekében, hogy felkészítse a szervezetedet a fokozott aktivitásra:  izomfeszülés, emelkedő vérnyomás, és pulzusszám, gyorsabb légzés, fokozott verejtékezés, vércukorszint emelkedés jellemzi.

Ekkor endorfinok kerülnek a vérkeringésbe, tompítva ezzel a fájdalmat. Lényegében a stressz-hatások megteremtik a válaszreakciók szomatikus és fiziológiai alapját: a “harcolj vagy menekülj” elvét.

Ez az alkalmazkodás, kifejezetten szükséges minden élethelyzetben – hiszen feltétele annak, hogy fejlődhess testileg-lelkileg, vagy túléld a nehéz vagy életveszélyes helyzeteket.

A stressz-ingerek tartós fennállása esetén a szervezeted látszólag alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, és a testi reakciók eltűnnek – az ellenálló képességed a normális szint fölé emelkedik. Ez az ellenállási – megküzdési  szakasz.

Ez  azonban nem tartható fenn hosszabb távon: a szervezeted adaptációs képessége kimerül. A kimerülés szakaszában a tartós  stressz miatt kellemetlen tünetek jelentkeznek (fejfájás, állandó fáradtság, szorongás, pánik, emésztési zavarok) idővel pedig pszichoszomatikus megbetegedések jönnek létre. Gyomor vagy bélfekély, magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint, szív és érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések, immunrendszer gyengülése. 

Láthatod, tapasztalhatod: az életed lényegében kisebb vagy nagyobb stresszhelyzetek sorozata. Ezeket meg kell tanulnod kezelni, hiszen az a fajta viselkedés, ahogyan a téged ért stresszhatásokra reagálsz, a stresszkezelési stratégiádat tükrözi.

A gyors stressz érzetet-csökkentő módszerek – mint a dohányzás, az alkohol, a gyógyszerek, a túlevés, átmenetileg oldják a feszültséget, de hosszabb távon károsak az egészségedre, ezért olyan megoldást kell találnod, mely segítségével eredményesen megelőzheted, vagy csökkentheted a stressz okozta káros hatásokat.

Miért jelenthet kiutat a számodra a jóga?

A jóga a legrégibb önfejlesztő, önsegítő  – fizikai és szellemi tudományokat egyesítő – módszer annak elérése érdekében, hogy  a tested és a lelked harmóniába kerülhessen.

Rendszeresen alkalmazva hatékonyan csökkenti a stresszt, és a szorongást, mert:

  •  a  precízen végrehajtott koncentrációt igénylő testgyakorlatokkal elterelődik a figyelmed a zsúfolt-kaotikus napodról – letisztulnak a gondolataid
  • a jóga pózok segíti az ellazulást, a relaxációt – oldják az izmok feszülését, görcsét – javitják a vérkeringést
  • az irányított jóga-légzés oldja a szorongást, és a negatív érzéseket, nyugtató hatása van
  • a meditáció megszünteti az elméd feszültségét azzal, hogy másik nézőpontot ad a probléma megoldására – lecsendesíti az elmédet, pozitivabbá teszi a gondolataidat

Stresszes vagy? Akkor itt az ideje, hogy kezeld! A jóga segítségével eredményesen szembe szállhatsz a mindennapok idegtépő problémáival, anélkül, hogy azok megbetegítenének. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .