Barion Pixel

Két tápanyag, amely csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát

A kardiovaszkuláris betegség egy félelmetes ellenség, amely kialakulhat a magas vérnyomástól, a dohányzástól, az ülő életmódtól, a helytelen táplálkozástól és az elhízás is okozhatja a létrejöttét. Évente nagyon sok ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben. Ma a vezető halálokok egyike.

A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy két tápanyag akár 50 százalékkal is csökkentheti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Svéd kutatók felfedezték, hogy a koenzim-Q10 és a szelén kombinációja drámai módon csökkentheti a szívbetegségek okozta halálesetek számát. Egy vizsgálatba 500, 70 és 80 év közötti egészséges embert vontak be. A résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai placebót, míg a másik csoport tagjai naponta 200 mg koenzim-Q10-et, illetve 200 mikrogramm szelént kapott. Az eredmények meglepőek voltak. A placebós csoportnak 12,6 százaléka halt meg a vizsgálati idő – 5 év – alatt valamilyen szívbetegségben, addig a másik csoportban a halálozási arány mindössze 4,9 százalékos volt. A vizsgálat során nemcsak arra derült fény, hogy ezek a kiegészítők majdnem a harmadára csökkentették a szívbetegség halálozási kockázatát, hanem azt is kimutatta, hogy a koenzim-Q10 és a szelén kombinációja javítja a szívműködést.

A kutatás legmegdöbbentőbb momentuma az volt, hogy a szelén és a koenzim-Q10 védőhatása még jóval a vizsgálati időszak után is megmutatkozott, ugyanis egy utókövetéses vizsgálat során fény derült arra, hogy az idős emberek közül még mindig sokan élnek és nemcsak élnek, hanem még jó egészségnek is örvendenek.

A koenzim-Q10 egy erős antioxidáns, amely segít kezelni és felhasználni a sejteknek az energiát, hatékonyabbá téve azokat az energiamolekulák felszabadításában. A szelén egy fontos ásványi anyag, amely a szabad gyökök káros hatásait képes kivédeni.

Mind a koenzim-Q10, mind a szelén védelmet jelent az oxidatív stresszel szemben, amely felgyorsítja az öregedést és elősegíti a krónikus betegségek kialakulását. A koenzim-Q10 nemcsak a sejtmitokondriumokat védi a károsodások minimalizálásával, hanem újakat is előállíthat.

A koenzim-Q10 megtalálható a halakban, például a lazacban vagy a tonhalban. Szelénben gazdag a búzacsíra, a máj, a hal, a kagyló, a teljes kiőrlésű gabonák, a napraforgó, a brazil dió.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .