Barion Pixel

A jóga fejleszti a memóriát

A HealthDay News című amerikai lap friss cikke szerint mindazon hölgyeknek, akik az idősebb korosztályt erősítik, és rendszeresen jógáznak, erősebbek a memóriáért és figyelemért felelős agyi területeik – állítja a lapban megjelent rövid tanulmány.

A jóga fejleszti a memóriát:

A kutatók azt találták, hogy a jógázó hölgyeket összehasonlítva a saját korosztályukkal – azon belül is azokkal, akik jó egészségnek örvendenek és aktív életet élnek, de a jóga nem képezi a heti rutinjuk részét –, vastagabb kéregállománnyal rendelkeznek az agy bal prefrontális lebenyében.

Ez remek hír, mivel a kutatók arra is rávilágítottak, hogy a legtöbb, korosodással járó kognitív károsodás abból adódik, hogy az agy kéregállománya azokon a területeken csökken, amelyek a jó megfigyelőképességért és memóriáért felelnek.

Ám a szakértők szerint az még nem világos, hogy mi is az elvégzett kutatás végső következtetése.

Az eredményeket arra alapozták, hogy egyszeri agyi képalkotó eljárást végeztek, kevesebb mint 50 nőt véve alapul – így a kutatás azt nem bizonyítja, hogy a jóga önmagában megváltoztatná az agy szerkezetét, nyilatkozta Elisa Kozasa, kutató.

Az eltérések a résztvevők között, amelyet az agyi felvételek kimutattak, elképzelhető, hogy már a jógázás előtt is jelen voltak – mondta Kozasa, aki a brazil Hospital Israelita Albert Einstein nevű kórházban kutató, Sao Pauloban.

Egy másik kutatóorvos, Dr. Helen Lavretsky, aki ebben a kísérletben nem vett részt, azt nyilatkozta, hogy a tanulmány mégis újabb bizonyítékként szolgál a jógázás és az agyi funkciók összefüggéseinek alátámasztásához.

„Ismét egy újabb tanúbizonyság, ami hangsúlyozza: a jóga gyakorlása a számtalan pozitív egészségügyi hatáson kívül – mint a jobb közérzet és elmeállapot – még az agy neuroplaszticitását is fokozza”, tette hozzá Lavretsky, az UCLA Geffen School of Medicine pszichiátria professzora.

A „neuroplaszticitás” az agy azon tulajdonságát jelenti, ahogyan új sejtközötti kapcsolatokat formál agyunk és újraalakul egy életen át.

Lavretsky kutatásai során arra jutott, hogy az idősödő felnőttek agyának egészségére válik a jóga.

Csapatával 25 olyan idősebb felnőttel végeztek kísérletet, akik memóriaproblémákkal küzdöttek. A résztvevők két csoportra oszlottak, az egyik csoport tagjai 12 héten keresztül jógáztak – a gyakorlatok között szerepeltek ászanák, légzőgyakorlatok és meditáció is –, a másik csoport pedig memóriát fejlesztő játékokat játszott.

A 12 hét elteltével mindkét csoport jobban teljesített a memóriát vizsgáló teszteken, ám a jógások feltűnően jobb eredményt értek el.

Lavretsky szerint a jóga úgy segíti az agyműködést, hogy csökkenti a napi stressz-szintet. A másik feltevése szerint a jógikus gyakorlatok közvetlenül játszanak közre az agy fittségi szintjének fokozásában.

Kozasa szerint a jóga egy olyan értelmi komponenssel machinál, amellyel a gyakorlók koncentrálóképessége nő, miközben tudatosan tartanak ki pózokat, végeznek légzőgyakorlatokat és meditálnak.

Rendszeres Mozgás. Derűs Mindennapok. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat.

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig. Most 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

 

42 nő agyi felvételeit készítették el, akik 60 évesek, vagy annál idősebbek. A hölgyek fele átlagosan 15 éve rendszeres jógagyakorló volt, a másik csoportba olyan nők voltak sorolhatók, akik aktívak voltak testileg is és szellemileg is, de nem jógáztak.

Mindkét csoport hasonlóan magasan képzett volt.

„Az iskolai végzettségben mutatott hasonlóságok ellenére a jógás csoport képi felvételeiben így is vastagabb volt az agy azon kérgi állománya, amely olyan központi feladatok ellátásáért felel, mint a figyelem” – mondta Kozasa.

Mindazonáltal más magyarázatai is lehetnek a kutatásnak – fogalmaz Lavretsky – mint például különbségek a két csoport életviteli szokásaiban, alvási tulajdonságaiban, stressztűrő képességében.

Így a kutatók kilátásba helyeztek egy pontosabb, átfogóbb, összetettebb vizsgálódást, amely akár hosszú évekig is eltarthat, hogy végig tudják követni a résztvevők agyi változásait.

Jóllehet akadnak tanulmányok a témában, melyek szorgalmazzák, hogy a jóga fejleszti a memóriát és a figyelem irányításának képességét, a kutatók előtt még nem világos, hogy ugyanerre a hatásra képes-e a jóga idősebb, demenciára hajlamos felnőtteknél.

„Azt még korai kijelenteni, hogy a jóga megelőzi a demencia kialakulását” – állítja Kozasa. Ám mindenkit arra biztat, akit érdekel, hogy adjon a jógának egy esélyt.

„Ha felelős, tapasztalt és figyelmes oktatóval gyakorolnak, az idősebb korosztály is élvezheti a jóga nyújtotta áldásos szellemi és fizikális előnyöket.”

A kutatás eredményeit a Frontiers in Aging Neuroscience című online szaklapban publikálták.

 

(forrás: https://www.groundology.com/au/scientific-research )

 

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .