Készíts te is évvégi leltárt

Év vége van:nem csak a kereskedelemben, hanem az életedben is  elérkezett az évvégi leltárkészítés ideje. Vonulj el a külvilág zajától és vedd Te is számba azt, amid van. Fel kell térképezned honnan indultál- hova jutottál, milyen eredményeket értél el, megvalósultak e a céljaid, de ne felejtsd el felmérni az idei éved lelki vonatkozásait sem. 

Miért készíts Te is lelki leltárt?

A feszültségekkel teli, rohanó életmód, amit év közben folytatsz  nem sok lehetőséget teremt arra, hogy tiszta fejjel átgondold az életed. Pedig néha kérdőre kell  vonni önmagad annak érdekében, hogy felismerhesd milyen belső meggyőződések, erkölcsi normák alkotják azt az értékrendet, amely meghatározza a viselkedésedet, és a döntéseidet. Ahogy gondolkodsz, úgy cselekszel – de ha nem élsz elég tudatosan, akkor a cselekedeteid fogják meghatározni a gondolataidat, ami hosszabb távon nem vezet semmi jóra. 

Jó, de hogyan fogjak hozzá?

Pontról-pontra számba véve és kiértékelve mindazt, ami veled történt, ami veled kapcsolatos, azt amit éreztél :

 • az emberi kapcsolatok  terén – szántál e elegendő időt,és  figyelmet a szeretteidre (párodra, gyerekeidre, rokonaidra), a barátaidra. Kimutattad  e kellőképpen a szeretetedet feléjük? Mennyire gondoskodtál idős szüleidről?  A baráti kapcsolataidat mennyire ápoltad? Milyen munkatárs voltál?
 • a karrier és munka terén – ideje tisztáznod, hogy valóban azt a munkát végzed, amiről álmodtál – vagy csak a szükség kényszerít rá nap, mint nap? Büszke vagy arra, amit csinálsz ? Segítesz vele másoknak? Milyen érzéssel indulsz munkába? Tudsz fejlődni – előrébb lépni belőle? Minél több benned a bizonytalanság – annál inkább el kell gondolkoznod azon, hogy nem kellene e más – a képességeidnek és a terveidnek jobban megfelelő munkát választanod magadnak? 
 • a pénzügyek terén – lehet most azt kérdezed mit keresnek a lelki leltárban a pénzügyek? Nos, mindaddig amig az időd 70-80 %-át a pénzkereséssel kapcsolatos tevékenységekkel töltöd, addig itt a helye. Mert ha anyagi gondjaid vannak – az előbb vagy utóbb lelki problémákat is okoznak. ( Stressz, frusztráció, félelmek, szorongás – csak néhány a sok közül. ) Mérd fel az anyagi lehetőségeidet – légy hálás azért, amid van,  de közben  keress olyan megoldásokat, amelyek nem ütköznek az értékrendeddel, de anyagi biztonságot teremthetnek. ( Új munka vállalása, takarékoskodás).
 • Mik voltak  a legboldogabb pillanataid?  – a kellemes emlékek felidézése energiával tölt fel, és motivál.
 • Mi a legrosszabb dolog, ami történt veled? Mit csináltál volna másképp?  – ne ragadj le sokáig ennél a kérdésnél – csak azt fogalmazd meg, hogy mit tanultál belőle?
 • Mennyire sikerült megvalósítani a céljaidat? – mi segített és mi akadályozott ebben?
 • Hogyan hatottak rád a sikerek ?  – mi jelentett a  számodra sikert, mennyire tudatosan élted meg a boldog pillanatokat? 
 • …és a kudarcok ? Képes voltál fejlődni a kudarcok után, vagy feladtad?Mindenképpen engedd el a múlt  negatív történéseit, hiszen nem az a cél, hogy az életed nehézségei felett siránkozz. A feladat az, hogy az ezekhez kapcsolódó negatív érzelmeken, (haragon, a szomorúságon vagy a bűntudaton)  túl tudj lépni.
 • Szembe tudsz nézni a kudarcaiddal? – térképezd fel a hibáidat, és ismerd fel melyek azok a viselkedési formák, és megnyilvánulások, amelyeken a jövőben érdemes változtatnod.
 • Leltár, számbavétel, kérdések és válaszok…- közelebb kerülsz általuk önmagadhoz és a vágyaidhoz. Ha mindezekkel végeztél, akkor következhet  – nem, nem az újévi fogadalmak, hanem az ÚJÉVI CÉLKITŰZÉSEK meghatározása, amelyeket akár már MOST azonnal is elkezdhetsz megvalósítani. Hiszen minden új nap, egy új lehetőség, egy új kezdet arra, hogy jobbá tedd az életed.

1 hozzászólás a(z) “Készíts te is évvégi leltárt”bejegyzéshez

 1. MARGARÉTA

  Nagyon jó ötletnek tartom a leltár készítést. Én még nem végeztem el ezidáig.. De meg fogom tenni! Szembesítenek bennünket, a felsorol szempontok, önmagunkkal! Ráébredünk, hol rontottuk el, mit kell másképpen csinálni.Most így gondolom… Majd kiderül, a leltár készítés után, hogy mennyire gondoltam helyesnek a szempontokat. Üdvözlettel :Margaréta

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .