Barion Pixel

10 tipp az ülőmunka káros hatásainak kiküszöbölésére

Nagyanyáink, dédnagyanyáink hétköznapjaihoz általában szervesen hozzátartozott a gyaloglás, a kerti munka, és az élet ügyes-bajos dolgait is gyakran séta közben beszélték meg szívbéli barátnőikkel. Manapság sokan autóval megyünk A-ból B-be, ülünk a kocsiban, ülünk a munkahelyünkön, és személyes találkozás helyett otthon, a gép előtt ülve osztjuk meg gondjainkat, örömeinket a barátainkkal. 

Mondják is, hogy ma az ülés az új dohányzás, ideje leszokni róla, vagy legalábbis csökkenteni az így eltöltött időt, és regenerálni a hosszas ülés következtében megfájduló „alkatrészeinket”.  De hogyan?

Egy rendelkezés előírja, hogy a „képernyős munkakörökben” a munkáltatónak úgy kell megszerveznie a feladatokat, hogy óránként legalább 10 perc szünet legyen, a képernyő előtti munka összes ideje pedig a napi hat órát ne haladja meg.

Tegyük a szívünkre a kezünket: betartjuk ezt? Valóban óránként felállunk tíz percre? És naponta valóban csak hat órát töltünk monitor előtt? Vagy a folyton körmünkre égő határidő, esetleg a maximalizmusunk miatt akár napi tíz órában is ott ülünk a számítógép előtt, hogy mindennel elkészüljünk? 

Napközben valószínűleg Ön is ficereg a székén, igyekszik az ilyen-olyan ülőalkalmatosságokon kényelmesen ülni, és úgy, hogy a monitort a lehető legjobban lássa. Eközben gömbölyödik a háta, a nyaka előrenyúlik, a válla előreesik, s ha ez így megy évi mintegy 220-250 munkanapon keresztül napi 8 vagy akár 10 órában, az sajnos olyan folyamatokat indít el, amelyeknek igen fájdalmas következményei lehetnek, és amelyekkel aztán sorban állhatunk a reumatológiai vagy ortopédiai szakrendeléseken. 

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

A hátfájás, a nyaki fájdalom, a görcsös váll- és derékfájás szinte törvényszerűen jelentkezik, emellé ráadásul keringési zavar, lábdagadás is társulhat, ha pedig az óránkénti mozgás helyett inkább bekapunk egy kis édességet, a hízás is a következmények közé sorolható.

Tíz tipp: Mit tehetünk magunkért, ha ülőmunkát végzünk?

  1. Emeljünk szót, ha nem megfelelőek, nem kényelmesek az irodai bútorok – szakértők szerint az irodai munkához ideális asztal magassága 70 cm.
  2. Üljünk helyesen: törzsünk és a combunk, valamint a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zárjon be egymással.
  3. A monitor legyen szemmagasságban, hogy ne kelljen egész nap lefelé vagy felfelé nyújtogatni a nyakunkat.
  4. Sűrűbb napokon is iktassunk be lehetőleg óránként pár perc pihenőt, vagy pihentető mozgást – hisz még kiskosztümben is belefér például néhány nyakkörzés.
  5. A szomszéd irodába ne telefonon vagy messengeren üzenjünk, inkább sétáljunk át.
  6. Amíg dohányos kollégáink óránként, kétóránként elszívnak egy-egy szál cigarettát, mi sétáljuk egyet a friss levegőn.
  7. Fit-ball a szék helyett: a fit-ballok ülőlabdaként segíthetik a mindennapjainkat az irodában, hiszen ahhoz, hogy stabilan üljünk a labdán, szinte folyamatosan egyensúlyoznunk kell. Jótékony hatású lehet az ékpárna, vagy a felfújt billegő párna használata is.
  8. Munka után mindenképpen iktassuk be a mozgást az életünkbe, keressünk olyan mozgásformát, amit szívesen végzünk, és ami jótékonyan hat ránk, ellensúlyozza az ülőmunka káros hatásait. 
  9. Jóga, relaxáció, meditáció: a munkahelyi stressz, az állandó pörgés egy idő után otthon is érezteti hatását, az ülés okozta fizikai tüneteken túl alvászavar, magas vérnyomás jelentkezhet. Fontos, hogy időnként megszakítsuk a munkát, és pihenjünk egy kicsit. Vannak pár perces, az irodában is végezhető jógagyakorlatok, amelyek segíthetnek napközben. Munka után (vagy előtt) pedig érdemes több időt is szentelni a testünket-lelkünket regeneráló jógagyakorlásnak, relaxációnak, meditációnak.
  10.  Nagyanyáink, dédanyáink nyomdokain haladva ne a facebookon, hanem egy jó kis séta közben beszéljük meg barátnőnkkel, hogy mi volt az irodában, milyen új nyersétel-receptet próbáltunk ki, kire figyeltünk fel, és milyen programot tervezünk a hétvégére hazaérkező gyermekeinkkel, unokáinkkal.

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

1 hozzászólás a(z) “10 tipp az ülőmunka káros hatásainak kiküszöbölésére”bejegyzéshez

  1. Csehné Kati

    Tökéletesen egyet értek a fent leirtakkal ! A tanácsokat köszönjük Mónika !
    Szép napokat és jó pihenést kivánok !

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .