10 jótékony tipp az ülőmunka káros hatásainak kiküszöbölésére

Nagyanyáink, dédnagyanyáink hétköznapjaihoz általában szervesen hozzátartozott a gyaloglás, a kerti munka, és az élet ügyes-bajos dolgait is gyakran séta közben beszélték meg szívbéli barátnőikkel. Manapság sokan autóval megyünk A-ból B-be, ülünk a kocsiban, ülünk a munkahelyünkön, és személyes találkozás helyett otthon, a gép előtt ülve osztjuk meg gondjainkat, örömeinket a barátainkkal. 

Mondják is, hogy ma az ülés az új dohányzás, ideje leszokni róla, vagy legalábbis csökkenteni az így eltöltött időt, és regenerálni a hosszas ülés következtében megfájduló „alkatrészeinket”.  De hogyan?

Egy rendelkezés előírja, hogy a „képernyős munkakörökben” a munkáltatónak úgy kell megszerveznie a feladatokat, hogy óránként legalább 10 perc szünet legyen, a képernyő előtti munka összes ideje pedig a napi hat órát ne haladja meg.

Tegyük a szívünkre a kezünket: betartjuk ezt? Valóban óránként felállunk tíz percre? És naponta valóban csak hat órát töltünk monitor előtt? Vagy a folyton körmünkre égő határidő, esetleg a maximalizmusunk miatt akár napi tíz órában is ott ülünk a számítógép előtt, hogy mindennel elkészüljünk? 

Napközben valószínűleg Ön is ficereg a székén, igyekszik az ilyen-olyan ülőalkalmatosságokon kényelmesen ülni, és úgy, hogy a monitort a lehető legjobban lássa. Eközben gömbölyödik a háta, a nyaka előrenyúlik, a válla előreesik, s ha ez így megy évi mintegy 220-250 munkanapon keresztül napi 8 vagy akár 10 órában, az sajnos olyan folyamatokat indít el, amelyeknek igen fájdalmas következményei lehetnek, és amelyekkel aztán sorban állhatunk a reumatológiai vagy ortopédiai szakrendeléseken. 

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

A hátfájás, a nyaki fájdalom, a görcsös váll- és derékfájás szinte törvényszerűen jelentkezik, emellé ráadásul keringési zavar, lábdagadás is társulhat, ha pedig az óránkénti mozgás helyett inkább bekapunk egy kis édességet, a hízás is a következmények közé sorolható.

Tíz tipp: Mit tehetünk magunkért, ha ülőmunkát végzünk?

 1. Emeljünk szót, ha nem megfelelőek, nem kényelmesek az irodai bútorok – szakértők szerint az irodai munkához ideális asztal magassága 70 cm.
 2. Üljünk helyesen: törzsünk és a combunk, valamint a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zárjon be egymással.
 3. A monitor legyen szemmagasságban, hogy ne kelljen egész nap lefelé vagy felfelé nyújtogatni a nyakunkat.
 4. Sűrűbb napokon is iktassunk be lehetőleg óránként pár perc pihenőt, vagy pihentető mozgást – hisz még kiskosztümben is belefér például néhány nyakkörzés.
 5. A szomszéd irodába ne telefonon vagy messengeren üzenjünk, inkább sétáljunk át.
 6. Amíg dohányos kollégáink óránként, kétóránként elszívnak egy-egy szál cigarettát, mi sétáljuk egyet a friss levegőn.
 7. Fit-ball a szék helyett: a fit-ballok ülőlabdaként segíthetik a mindennapjainkat az irodában, hiszen ahhoz, hogy stabilan üljünk a labdán, szinte folyamatosan egyensúlyoznunk kell. Jótékony hatású lehet az ékpárna, vagy a felfújt billegő párna használata is.
 8. Munka után mindenképpen iktassuk be a mozgást az életünkbe, keressünk olyan mozgásformát, amit szívesen végzünk, és ami jótékonyan hat ránk, ellensúlyozza az ülőmunka káros hatásait. 
 9. Jóga, relaxáció, meditáció: a munkahelyi stressz, az állandó pörgés egy idő után otthon is érezteti hatását, az ülés okozta fizikai tüneteken túl alvászavar, magas vérnyomás jelentkezhet. Fontos, hogy időnként megszakítsuk a munkát, és pihenjünk egy kicsit. Vannak pár perces, az irodában is végezhető jógagyakorlatok, amelyek segíthetnek napközben. Munka után (vagy előtt) pedig érdemes több időt is szentelni a testünket-lelkünket regeneráló jógagyakorlásnak, relaxációnak, meditációnak.
 10.  Nagyanyáink, dédanyáink nyomdokain haladva ne a facebookon, hanem egy jó kis séta közben beszéljük meg barátnőnkkel, hogy mi volt az irodában, milyen új nyersétel-receptet próbáltunk ki, kire figyeltünk fel, és milyen programot tervezünk a hétvégére hazaérkező gyermekeinkkel, unokáinkkal.

Egészséges gerinc, hosszabb élet: Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

One thought on “10 jótékony tipp az ülőmunka káros hatásainak kiküszöbölésére
 1. Tökéletesen egyet értek a fent leirtakkal ! A tanácsokat köszönjük Mónika !
  Szép napokat és jó pihenést kivánok !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)