Barion Pixel

10 szuper immunerősítő tipp a karácsonyi szezonra – 1. rész

Valamennyiünk karácsonykor tud önfeledten összegyűlni a családjával, szűkebb baráti körével, ám a mindehhez tartozó teendők listája sokunknál végtelen. Ahhoz, hogy mindent rendben tudjunk, mire eljön a karácsonyi összejövetelek ideje, fontos a jó erőnlét.

A tél sajnos nem másról híres, mint a megfázós szezonról, bár az év bármely szakában el lehet kapni a nyavalyát. Egy biztos: a hideg, száraz téli levegő a baktériumok legideálisabb tenyészhelye. Ha emberekkel dolgozol, vagy a gyerekeid hozzák haza, egyaránt veszélyben lehetsz.

Az Ayurveda szerint – amely egy ősi, Indiából származó gyógyítási rendszer – a tél olyan körülményeket erősít fel, amelyek hajlamosítanak a betegségekre. Épp ezért érdemes különlegesen odafigyelni magunkra ebben az időszakban. A most következő tippekkel jó erőben tarthatod az immunrendszered és megtarthatod energiaszinted egész télen át!

Az egészséges immunrendszer megőrzése 10 pontban

  1. Válassz természetes alternatívát, ha gyors energiára van szükséged

Mivel télen kevesebb napfényhez jutunk, alacsonyabb az energiaszintünk is. Azonban egy tripla kávéval indítani a napot… meglehetősen megterhelő az immunrendszerünk számára. A koffein terheli a mellékveséket, amelyek a szervezet immunitásáért és energiaszintjéért felelősek.

A hideg időjárás alapból veszélyezteti a vesék működését, amelyek az energiát és a vitalitást irányítják testünkben. Legközelebb, ha kókadozni kezdesz ebéd után, próbáld ki a csalánteát kávé helyett. Kíméletesebb, mint a koffein.

  1. Gyakorolj szívnyitó ászanákat!

Egyszerű módja a megfázások elkerülésének, ha jógagyakorlásodból nem hagyod ki a szív- és mellkasnyitó pózokat. Ilyenek például a Bhujangasana (kobra), Matsyasana (hal), és a Setu Bandha Sarvangasana (híd). A mellkasnyitás fokozza a vérkeringést a csecsemőmirigyben, amely a mellcsont mögött található, és létfontosságú szerepe van a T-sejtek képzésében, amelyek az immunrendszer alkotói.

Megelőzés gyanánt gyakorold mindhárom ászanát napi egyszer, ha pedig érzed, hogy közeleg a baj, vagy már le is gyengültél, mehet a napi kétszeri ismétlés. Mindössze napi 5 perc, de ennyit megér a megelőzés.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Ízületek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat.

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig. Most 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

  1. Fogyassz gombát!

A gomba fantasztikus immunerősítő, hiszen növeli a betegség ellen harcoló fehérvérsejtek számát a vérben. Ha teheted, adj gombát a zöldségleveshez, húsleveshez. Használj szárított gombát az elején, lassan forrald, majd a vége felé adj hozzá frissen szeleteltet, hogy megmaradjon a zamata és az értékes hozzávalók.

Választhatsz shiitake, maitake gombát, vagy késői laskát. Ha még inkább az immunrendszert célzod, használhatsz szárított, orvosi célú gombát is, mint a chaga vagy a reishi. Ez utóbbiakat táplálékkiegészítő formájában is beszerezheted.

  1. Gyógyír eldugult orra

A legtöbb náthás megbetegedést az orr nyálkahártyáján keresztül kapjuk el. Az úgynevezett neti csésze egy indiai tradicionális edény, amelyet az orrüregek öblítésére használnak. Segít kitisztítani az orrüregben és a nyálkahártyán elszaporodott bacilusokat és vírusokat. Egy idei tanulmány szerint azok a gyerekek, akik használtak orröblögetést  a megfázásukra, hamarabb gyógyultak meg, kevesebb gyógyszert szedtek és még a jövőbeni náthát is könnyebben gyűrték le, mint azok, akik nem öblögettek.

Ha ki szeretnéd próbálni az orröblítést, akkor hajolj a mosdókagyló fölé, és irrigálj sós vízzel, de egyszerre csak egy orrnyílásba juttass a folyadékból. Végezd kétszer naponta, ha meg szeretnéd előzni a megfázással járó hercehurcát.

  1. Napi 10 perc meditáció

A stressz az immunrendszer legnagyobb ellensége. Legyen az a karácsonyi hajrá és a vele járó utolsó pillanatok őrülete, vagy tartós, krónikus stressz, a fizikai és mentális feszültség közre játszik abban, hogy mennyire tudsz megbirkózni az akadályokkal. A meditáció segíthet.

Egy friss tanulmány szerint mind azok, akik részt vettek egy 8 hetes meditációs tanfolyamon (amely egy heti egyszeri, 3 órás foglalkozás, és napi egy óra önálló gyakorlást foglalt magában), erősebb immunrendszernek örvendhettek. A kutatók szerint ez a fajta relaxáció, amelyet a meditáció hoz magával, segít fejleszteni az immunitást. Már napi 10 perc elmélyülés is csökkenti a stressz fizikai tüneteit.

(forrás: https://www.yogajournal.com/food-diet/a-yogi-s-guide-to-winter-wellness )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .