Barion Pixel

10 tanács hogyan küzdj a halogatás ellen

Te is a halogatás nagymestere vagy? Tudod mi a feladatod, szeretnél is minél hamarabb túl lenni rajta, de nem megy… Egyszerűen képtelen vagy rávenni magad, hogy elkezd – ha pedig nagy erőfeszítések árán mégis belefogsz – hamar fel is adod, és másba kezdesz. Tisztában vagy vele, hogy mindez nem vezet sehová, és a határidő közeledtével egyre nehezebb és nehezebb lesz – mégsem tudsz változtatni rajta.

A halogatás okai

Mindenki halogat – már csak azért is, mert egyszerre úgysem tud megbirkózni mindennel – ezért fontossági sorrendet állít fel. Gond csak akkor van, ha a legfontosabbnak vélt feladatot sem oldod meg, annak ellenére sem, hogy minden egyes feltételt megteremtettél  hozzá. Akkor miért is halogatsz?

  • mert a tevékenység kellemetlenségekkel jár
  • nem akarsz kudarcot vallani – ezért inkább bele sem fogsz
  • nem tartod elég fontosnak vagy érdekesnek
  • nincs róla elég információd
  • perfekcionista vagy – azaz addig akarod formálni mig tökéletes nem lesz
  • félsz a mások véleményétől, szorongsz amiatt, hogy meg tudsz e felelni az elvárásaiknak
  • túl bonyolultnak látod, emiatt kételkedsz a képességeidben
  • túlvállaltad magad, és csúsztatni kell magad előtt a rád tornyosuló feladatokat

Mi a gond a halogatással?

Sajnos sok minden. Egyrészt elvesztegeted azt az időt, amit akár más hasznos vagy pihentető tevékenységgel is eltölthetnél, romlik a hatékonyságod, borulnak a terveid, – mindez frusztrációként hat rád, és bűntudatod okoz. Tehetetlennek és alkalmatlannak érzed magad, leblokkolhatsz vagy pánikszerű kapkodásba foghatsz –  de akár depresszióssá is válhatsz miatta. 

10 tanács hogyan küzdj a halogatás ellen

  1. Határozd el, hogy ha törik, ha szakad, de – tartva magad a felállított fontossági sorrendhez – megoldod a problémát. Tudatosítsd magadban, hogy minél gyorsabban túljutsz a kellemetlen feladaton ,annál hamarabb következhetnek a könnyebb és örömtelibb teendők. 
  2. Teremtsd meg a feltételeket! – ha hatékony akarsz lenni, akkor zárd ki magad körül a zavaró tényezőket: némítsd le a telefont, kapcsold ki a tévét, vonulj félre stb. Ellenkező esetben könnyen elterelődik a figyelmed, ami semmiképpen sem lenne jó.
  3. Oszd fel a feladatot kisebb kezelhetőbb részekre! –igy elkerülheted, hogy a feladat nagysága elrettentsen. Minden elvégzett részfeladat sikere önbizalommal tölt el, ami tovább motivál.
  4. Szabj magadnak határidőket, és ha kell írj emlékeztetőket is! – igy biztosan nem fogsz megfeledkezni semmiről.
  5. Jutalmazd meg magad! –  mindenkinél más jutalom válik be – bármi is legyen az – akár egy kocka csoki, vagy egy esti séta -arra ügyelj, hogy  ne térítsen el a feladat befejezésétől.
  6. Légy felelősségre vonható! – legalább egy embernek számolj be a terveidről – hogy mit és mikor akarsz teljesíteni. A terveid betartására motivál, hogy bármikor rákérdezhet miként haladsz velük.
  7. Légy kitartó és  türelmes! – ha a halogatás már a szokásoddá vált, akkor sok időt és erőfeszítést igényelhet a megváltoztatása. Fogadd el, hogy  kezdetben sikertelenségekkel járhatnak a próbálkozásaid, de semmiképpen ne add fel, hiszen már az első sikerélmény meg tud győzni arról, hogy mennyivel jobb túlesni egy feladaton, mint a halogatás miatt magyarázkodni.
  8. Koncentrálj a pozitív érzésekre! –  ez az összpontosítás tudatosabbá tehet és segíthet a változások megerősítésében és tartóssá tételében.
  9. Ne légy maximalista! – a ‘mindent vagy semmit’ elv mentén haladva nem fogsz eredményeket elérni. 
  10. Kérj segítséget! – hidd el ez nem a gyengeség vagy az alkalmatlanság jele. Sokkal jobb, ha megosztod valakivel  a félelmeidet, elkerülve ezzel az ok nélküli szorongást, hiszen sokszor nincs is akkora a probléma, mint amennyire te katasztrofizálod.
A halogatás nagymestere vagy? Akkor itt az ideje, hogy megküzdj vele!

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .