Barion Pixel

14 tévhit a jógáról

Elhatároztad: változtatni akarsz az életeden, és ehhez a jógát választod segítődnek.  Annyi jót hallottál, és olvastál a jóga fizikai és mentális hatásairól, hogy úgy érzed Neked is pontosan erre a komplexitásra lenne szükséged ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön az életed. De miközben a jógázási lehetőségeket kutatva megosztod a terveidet másokkal – fel-felmerül néhány olyan tévhit is, ami  elbizonytalaníthat. Érdemes ezeket a tévhiteket minél hamarabb  eloszlatni annak érdekében, hogy Te is megtapasztalhasd a jóga kedvező hatásait.

1.“A jóga is csak egy a sokféle sporttevékenység közül”

Tévedés! A jóga nem csak egy sport. A jóga   több ezer éves hagyományokra épül – s bár gyakorlataival számtalan kedvező  fizikai hatást gyakorol a szervezetedre egy olyan komplex életmód rendszernek kell  tekintened, amely az életed minden területén kifejti pozitív hatásait. Segítségével olyan  minőségi változásokat tudsz létrehozni, amelyek kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé, harmonikusabbá tesznek – ha rendszeresen jógázol egyesül a tested, a lelked, és az elméd. A valódi értékek amit a jóga által kaphatsz: a kitartás, a fegyelmezettség, az akaraterő, az alázat és a koncentrációra való képesség.

2. „Nem jógázhatok, mert nem vagyok vallásos”

Jógázhatsz – mert a jóga  nem vallás, de nagyon sok valláson belül vannak jóga irányzatok, azaz a vallásgyakorlás használja a jóga gyakorlatait.

3. „A jóga nagyon elvont dolog…”

Azt amit elvontságnak hiszel nem más, mint a gondolatokon, a gondolatok összefüggésein való elmélkedés. De ez nem rossz: aki ezeket az összefüggéseket ismeri az könnyebben kezeli az élete kihivásait, nyitottabb, rugalmasabb másoknál. 

4. „A jógázni kizárólag csak a hajlékonyak tudnak”

Szerencsére ez nem így van…A jóga mindenkinek a javára válik, aki hajlékonyabb, lazább, rugalmasabb, könyedebb akar lenni. Onnan indulsz ahol éppen tartasz, és ennek alapján születik meg a fejlődés. 

5.Túlsúllyal küzdőknek a jóga nem ajánlott”

De, ajánlott – hiszen az előnyök és a pozitív hatások ugyanazok mindenkinél. Bár a jóga elsősorban nem a fogyás eszköze, de a test és a lélek közti harmónia megteremtésével sokat változtathatsz az evéshez való hozzáállásodon is.

6. “Túl idős vagyok a jóga elkezdéséhez…”

A jóga jótékony hatásait bármilyen életkorban élvezheted , hiszen a saját ritmusodban végzed el a jóga ászanákat, és csak a saját tempódban feszegeted a határaidat. 

7. “Várandós vagyok, nem jógázhatok”

Ha konzultálsz az orvosoddal, és ő rábólint, akkor jógázhatsz – a kismama jóga  gyakorlatsora ugyanis olyan módon lett kialakítva,  hogy azt kényelmesen és biztonságosan tudd elvégezni. A kismamajóga rendszeres gyakorlásával nagyon sokat tehetsz annak érdekében, hogy könnyebb legyen a szülés, ráadásul a várandóssággal együtt járó panaszaid is  (hátfájás, ízületi fájdalmak) enyhülnek. Csak a 8. és a 13. hét között nem javasolják a megterhelő mozgásokat – de a relaxációs és légzőgyakorlatokat ebben az időszakban is végezhetsz.

8. „A jóga kellemetlen testi reakciókat okoz”

Bizonyos esetekben igen. De ezek nem a  jóga által okozott kellemetlen tünetek, hanem a testedben már eleve benne lévő méreganyagok miatt alakulnak ki, amelyek a jóga hatására ürülni kezdenek a szervezetedből. (pl.: dohányosoknál köhögés jelentkezhet – a túdő igy próbál megszabadulni a lerakódott kátránytól)

9. „A jóga nem ajánlott vérnyomás problémák, szív-, és keringési rendszer betegségek esetén”

Egyik sem kizáró ok – csak  célirányosabban kell gyakorolj, azaz egyes gyakorlatokat elővigyázatosan, vagy egyáltalán nem végezhetsz, mig más gyakorlatokat sokkal rendszeresebben.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

10.Vicces ahogy csak ülnek és mormolnak – nem fogok nevetséges lenni én magam is?”

Nem – amikor ülsz és mormolsz, valószínűleg meditálni fogsz és ehhez mantrákat használsz. 

11. A jóga unalmas még versenyezni sem lehet “ 

Miért kellene versenyezni? Itt nem a mások legyőzése, vagy külső célok elérése a feladat, hanem  az egészséged megőrzése, a fizikai test jó állapotban tartása és a mentális egyensúlyod megtalálása.

12.A jóga magányossá tesz”

Nem tesz azzá, hiszen a jóga elsajátítása normál időkben csoportos foglalkozásokon történik – de most a járványhelyzet idején is egy közösséghez tartozol az online jógaórák ellenére is. 

13. “Minden jógázónak vegetáriánussá kell válnia”

A jóga egyik erkölcsi elve az ahimsza, az erőszakmentesség, ami azt jelenti, ne árts se gondolatban, sem szóban, sem tettben. Sokan hiszik emiatt azt , hogy – mivel az állati eredetű ételek fogyasztása nem elfogadható- vegetáriánussá kell válni. Nem. Nem kell azzá válni – mert  az ahimsza egyben azt is jelenti, hogy nem árthatsz magadnak sem. Ha neked a vegetáriánus étkezés nem megfelelő, és ártanál magadnak a hús nem fogyasztásával, akkor nem kell vegetáriánussá válnod,

14. “ Csak a nők jógázhatnak”

Nem: a férfiak is. Sőt, a jógát valójában a férfiak fejlesztették ki. 

Ha elhatároztad, hogy változtatni akarsz az életeden, akkor bátran vágj bele, és kezdj el rendszeresen jógázni – tapasztald meg miként vezet el egy egészségesebb élet felé. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .