Barion Pixel

9 érdekes tény az emberi érintés stresszcsökkentő hatásáról

Az ölelés, érintés és simogatás nagyon erős pozitív hatással van az emberi testre, egészen pontosan a stresszhormonok csökkentésében játszik kiemelkedő szerepet.

  1. Növeli az oxitocin nevű hormon szintjét is, amely boldogsággal tölt el bennünket: ha szomorúak vagyunk és valaki megölel bennünket, ezt követően mindig jobban érezzük magunkat.
  2. Segít az erősebb kötelék és kapcsolat kialakításában azok között, akik ölelkeznek.
  3. Csökkenti a vérnyomást, a szívbetegségek, a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatait.
  4. Csökkenti a pulzusszámot és elősegíti az agy sejtjei közötti kapcsolatok aktivitását.
  5. Segít a társadalmi, szociális kapcsolatok, kötődések kialakításában, csökkenti a pulzusszámot, a stresszt és oldja a szorongást.
  6. Pihentető és nyugtató hatása is van, ami nagyon jót tesz az általános egészségnek.
  7. Az alvásunkat is szabályozza, mivel csökkenti a kortizolhormon szintjét: ez a hormon az alvás-ébrenlét ciklusunk kulcsfontosságú szabályozója, amely stressz esetén növekszik a szervezetünkben. Minél stresszesebbek vagyunk, annál nehezebben alszunk el, és annál nagyobb az esélye az álmatlanság kialakulásának.
  8. Hatására endorfinhormon is felszabadul a szervezetünkben, ami fokozza a fizikai és az érzelmi jóllétünket. kedvenc állatunk simogatásakor is felszabadulhat ez a hormon a testünkben.
  9. Szintén befolyásolhatja a szervezetünk immunválaszait is: magas szintű stressz és szorongás elnyomhatja szervezetünk azon képességét, hogy megküzdjön a fertőzések ellen, viszont a szeretetteljes kapcsolatok és a gyakori ölelés megerősíti az immunrendszerünket, így a betegségekkel és a fertőzésekkel szembeni védekezőképességünket is.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .