Barion Pixel

A jóga megelőzheti a koleszterinszint emelkedését

Nem a jóga az első megelőző terápiás módszer, amit napjainkban az orvosok ajánlanak a magas koleszterinszint elkerülésére. Pedig a legfrissebb kutatásokból kiderül, hogy a jóga gyakorlásával nemcsak az álmatlanság, a szorongás, a magas vérnyomás és vércukorszint, valamint a csontritkulás előzhető meg. Egy klinikai kutatás azt találta, hogy még a koleszterinszintet és más, vérben található zsírokat, azaz triglicerideket is befolyásolhatja a jóga.

Mi a jóga?

A jóga egy ősi, több ezer éves holisztikus, elmét-testet összekötő komplex gyógyítási rendszer, ami Közép-Ázsiából származik. Különböző légzőgyakorlatok, saját testsúlyos gyakorlatok és meditáció (azaz kapcsolódás önmagunkkal, az elme elcsendesítése) speciális elegye.

Keleten az elmúlt évszázadokban számtalan egészségügyi probléma orvosolására használták. Maga a jóga nem egyenlő a testgyakorlatokkal, annak ellenére, hogy napjainkban ez a legnépszerűbb a jóga 8 ösvénye közül. Az erkölcsi tiltások és ajánlások, a légzésszabályozás, az érzékek befelé fordítása mellett a köztudatban manapság a jóga mint nyújtó-erősítő gyakorlatsor él.

A jóga és a koleszterin összefüggései

Eddig az a néhány klinikai tanulmány, ami a témában született, ígéretes eredményt hozott a jóga hatékonyságának a lipidekre, azaz a vérzsírokra vonatkozó vizsgálatában.

Az egyik kísérlet résztvevőinek koleszterinszintje 30%-kal csökkent. Az alacsony sűrűségű lipoproteinek (azaz az LDL, a „rossz” koleszterin) 14-35%-kal csökkentek ezen kutatások résztvevőinek véreredményében.

Másrészt a magas sűrűségű lipoproteinek, azaz a HDL, vagyis a „jó” koleszterin szintjének emelkedése a jógagyakorlással nem bizonyítható. Az egyik kísérlet szerint a résztvevő alanyok triglicerid szintje 11%-kal csökkent, míg a HDL 12%-kal nőtt. Azonban más tanulmányok szerint a jóga nem volt hatással sem a HDL-re, sem a koleszterinszintre.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Szív. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat.

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig. Most 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

 

Az említett kutatások időbeli hossza eltérő volt, 2 hónaptól egészen 5 éves időtartamot felölelő, ahogyan a kísérletben résztvevők által gyakorolt jógastílusok is. A Ravi Shankar nevéhez köthető Sudarshan Kriya, amely különböző légzéstechnikákból álló stresszkezelő módszerekből áll, valamint a klasszikus hatha jóga, ami nyújtógyakorlatokból és meditációból épül fel – ez volt a két stílus, melyet az alanyok gyakoroltak. Átlagosan heti 3-szor, 30 perctől 3 óráig terjedő időtartamban.

Hogyan segít a jóga?

A teóriák arról, hogy a jóga hogyan csökkenti a vér zsírjának szintjét a következők:

  • A jóga remek stresszcsökkentő. A feszültség, az érzelmi és a fizikai blokkok feloldásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések esélye, így a koleszterinszint is.

 

  • Más tanulmányok azt bizonyították, hogy a jóga gyakorlásával csökken a testsúly, amely köztudottan segít a magas koleszterinszint kiegyensúlyozásában.

 

Kinek ajánlott a jóga, mint koleszterincsökkentő?

Először is ne feledd, a kevesebb néha több. Könnyű hinni a sztereotípiának, miszerint a jóga a hajlékony, egészséges emberek műfaja. Az igazság az, hogy ha találsz megfelelő oktatót, aki rokonszenves és szívesen dolgoztok együtt, akkor érdemes belevágni. Még akkor is, ha mozgásodban limitált vagy, vagy régóta nem mozogtál.

Annak ellenére, hogy még nem sokan firtatták a koleszterin és a jóga összefüggéseit, az eredmények biztatóak. Voltaképpen a jóga segíthet más betegségeket kordában tartani. Ha a vérzsírszintről van szó, minden mozgásforma számít, így a jógát sem érdemes kizárni, mint egy fontos lépést az egészségünk megőrzése érdekében.

 

(forrás: https://www.verywellhealth.com/yoga-lowers-cholesterol-697886 )

 

 

 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .