Barion Pixel

A jógikus légzés és az elengedés összefüggései

Emlékszel még arra amikor az óvodában a szomszéd Katika széttépte a rajzodat, és Te mérgedben-sérelmedben vigasztalhatatlanul sírtál miatta? És arra is emlékszel, hogy 10 perc múlva már önfeledten játszottatok tovább mintha mi sem történt volna? Nos ez volt az a spontán elengedés – amikor pillanatok alatt képes voltál túllépni az egészen – amit felnőttként már nehezen tudsz megtenni. Ehelyett hetekig-hónapokig rágódsz a múlt sérelmein – emlékein, görcsösen ragaszkodsz olyan emberekhez, akik csak fájdalmat okoznak, képtelen vagy megválni a tárgyaktól, amelyek már úgysem jók semmire – képtelen vagy ELENGEDNI. 

Az elengedés ereje

Az elengedésnek olyan ereje van, amit érdemes  az életed minden területén alkalmaznod, hogy legyen időd és erőd önmagaddal is foglalkozni. Annyi minden vesz körül: múltbéli történetek, tárgyak, ezernyi elfoglaltság, program, kapcsolat, elvárások – hogy muszáj ezeken a rád nehezedő terheken könnyitened. “Engedd el!” – biztosan mondták már Neked is, de ez csak ellenállást váltott ki belőled, és még jobban belegabalyodtál a problémába.  Az elengedés egy olyan folyamat amihez idő kell – és a döntés, hogy nem pocskolod el az életedet arra, hogy olyasmihez ragaszkodsz, ami nem visz előre. 

Hogyan segít a jógikus légzés az elengedésben?

A légzés olyan természetes és magától értetődő, hogy nem is fordítasz figyelmet rá. Egyszerűen csak megtörténik.  Valószínűleg Te sem használod ki a teljes légzési kapacitásodat – gyorsan és felületesen lélegzel a rekeszizmod teljes mértékű kihasználása nélkül. Ha  megtanulsz helyesen lélegezni – lassabban, mélyebben, és ellazultabban -előnyösen befolyásolhatod a tested fizikai és mentális folyamatait, harmonizálhatod, kiegyensúlyozhatod a benső lényedet – és el tudod engedni azokat a gondolatokat, amelyek haszontalanok a számodra. Hiszen a légzés maga is elengedés: belégzés – kilégzés – befogadod az

érkező  levegőt,aztán kiengeded – ez a ritmus  biztosítja a jó közérzetet. Ha pánikolsz, félsz, szorongsz  – felborul a ritmus, nem tudod elengedni a levegőt. Ha ekkor tudatosítod a légzésedet a közérzeted is javulni fog. Légzés: befogadsz és elengedsz –  lételemed ez  az áramlás. Lélegzeted áramlása megmutatja miként vagy jelen az  életedben, tükrözi a belső folyamataidat,  miként viszonyulsz saját magadhoz és a körülötted lévő világhoz. 

Pránajáma – alkalmazd Te is sikerrel!

A pránajáma nem más, mint a légzés tudatos és szándékos irányítása . Lélegzetvételkor nem csupán oxigént veszel fel, hanem pránát is. A prána kozmikus energia, a teremtő, megtartó és változtató erő, a lét és a tudat alapeleme.  A pránának a szervezetedben való célirányos vezetésével növelheted a vitalitásodat, méregtelenítheted a szervezetedet, fokozhatod az immunrendszered hatékonyságát, és elérheted a belső béke, az ellazultság és a szellemi megtisztultság állapotát – amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy el tudd engedni az életedet hátrányosan befolyásoló tényezőket.  

A pránajáma hatására:

  • mérséklődik a stressz, az idegesség, és a depresszió
  • képes leszel belső egyensúlyt teremteni
  • megnyugszanak a gondolataid, és az érzelmeid
  • tisztábban látod a problémáidat és az azok megoldására szolgáló lehetőségeket
  • képessé válsz arra, hogy felülemelkedj a számodra terhes dolgokon
  • belekerülsz egy nyugodtabb, az élet-, és a saját természeted felé bizalommal lévő állapotba, ami az elengedéshez kell

A teljes jógalégzés lényegében lassú, mély és ellazult, szünetmentes, kiegyensúlyozott, áramló légzést jelent, amelynek segítségével megtanulod irányítani a légzésedet,-  helyreigazítva ezzel az elégtelen légzési szokásaidat –  és megnöveled az oxigén bevitelt.   Mivel mentálisan nyugtat, kifejezetten hasznos stresszhelyzetekben vagy harag esetén – és nagyszerű segitség, ha el akarod engedni a káros – szorongással teli  gondolatokat, hiedelmeket.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .