Barion Pixel

A meditáció típusairól, hatásairól és előnyeiről egyszerűen

Számtalan olyan technika ismeretes, amellyel változtatni lehet az ember tudatállapotán, úgy mint a hipnózis, a pszichoaktív drogok, vagy egy rövid szunyókálás. Tegyük most félre a drogokat, mivel ezek ártalmasak lehetnek az egészségre, és nézzük meg közelebbről a hipnózis, az alvás, a meditáció témakörét, mivel ezek kifejezetten jót tesznek. A meditáció olyan változásokat idéz elő a tudatban, ami kifejezetten előnyös az egyén pszichológiai egészségének.

Mi is pontosan a meditáció?

A meditáció tulajdonképpen olyan technikák összessége, amellyel a figyelem fókuszálása révén eljuthatsz egy fokozottan tudatos állapotba.

Néhány fontos megjegyzés a meditációról:

  • A meditációt évezredek óta gyakorolja a világ számos népe
  • Majdnem minden vallás, például a buddhizmus, a kereszténység, a hinduizmus, a judaizmus és az iszlám is használ meditációs gyakorlatokat
  • Bár a meditációt gyakran vallásos célokra használják, rengeteg ember gyakorolja mindettől függetlenül
  • Nem kell semmilyen vallást gyakorolnod ahhoz, hogy meditálj
  • A meditációt gyakran alkalmazzák pszichoterápiás célokra
  • Rengeteg különböző meditációs technika létezik

A meditáció megannyi fajtáiról

Ebben a cikkben most két ismertebb módszert vizsgálunk meg, a koncentrációra épülő, és az éber tudatosságra, azaz mindfulness-re fókuszáló meditációt.

Mi is a különbség a kettő között?

A koncentrációt fejlesztő gyakorlatok során a figyelmedet egy specifikusan kiválasztott tárgyra fordítod, míg minden mást kizársz. A cél az, hogy minél jobban elmerülj a vizsgált tárgyban, és idővel magában a koncentrációban. Megfigyelheted a légzésed, választhatsz egy megerősítést vagy mantrát, hogy ezen keresztül tapasztald meg a jelenlét egy magasabb fokát.

Az éber tudatosságot fejlesztő meditáció magában foglal stresszcsökkentő technikákat és kognitív terápiás jegyeket is. Ezzel a technikával célba vehetők különböző problémák, mint a depresszió, azaz minden gyakorlásnak lehet más témája. Légyege, hogy megtanít rá, milyen, ha a jelen pillanatban élsz, elfogadva érzéseidet, melyekkel meg is tanít szembe nézni.

A meditáció előnyei és hatásai

A kutatások azt mutatják, hogy a meditációnak testi és szellemi szinten is vannak jótékony hatásai. Kevesebb szorongás, hosszabb lélegzetek, nyugodt szívritmus, az agyi hullámok mintájának változása.

Az érzelmi, egészségbeli és pszichológiai előnyei a következők:

  • Fokozott öntudatosság
  • Jobb stressztűrőképesség
  • Javuló érzelmi közérzet
  • Csökkenő szorongás, depresszió, alvási nehézségek, magas vérnyomás optimalizálódása, javuló fájdalomtűrő képesség
  • Rugalmasabb mentális kapacitás, jobb memória
  • A figyelem különböző fajtáinak megtapasztalása, a figyelem hatékonyabb irányítása egy kívánt tárgyra

A tudatot gyakran azonosítjuk egy áramló folyóhoz, ami kanyargósan folyik le a dombok között, öntörvényűen változtatva folyásának útját. A meditáció segítségével te magad változtathatod ennek a folyónak az útját.

A meditáció tehát segít ráébreszteni arra, hogy te irányítod azt is, hogy hogyan éled meg az életed, és hogy reagálsz a világra magad körül.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .