Barion Pixel

Az izomlazító szent gyógynövény: kamilla

A kamillát már ősidők óta használják gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló és nyugtató hatásai miatt. A kamillát már az ókori Görögországban, Egyiptomban és Rómában is ismerték és nagy közkedveltségnek örvendett, de igazából a középkorban vált nagyon népszerűvé ez a gyógynövény, hiszen számos egészségügyi panaszt – asztmát, gyulladást, hányingert, ideges eredetű panaszokat, bőrbetegségeket, gyermekbetegségeket – orvosoltak a segítségével. A gyógynövény legfőbb hatóanyagai az illóolajok, az A- és B-vitaminok, illetve a flavonoidok.

A kamillát külsőleg és belsőleg egyaránt lehet használni terápiás célokra, hiszen a gyógynövény lázcsillapító, görcsoldó, antiallergén, antibakteriális és gombaölő hatásokkal rendelkezik. De ezen kívül gyulladáscsökkentő, nyugtató és izomlazító hatása is ismeretes.

Teaként használható lumbágó, reumatikus problémák és kiütések esetén. Balzsamként, kenőcsként, pakolásként az aranyeret és a különféle sebeket gyógyítja. A kamilla főzetével inhalálni is lehetséges. Ebben az esetben a megfázás és az asztma tüneteit enyhíti eredményesen, de hat a nyugtalanságra, illetve az allergia kellemetlen tüneteire is. Terhesség idején a reggeli rosszulléteket is csökkenti. Eredményesen gyógyítja a bőrön keletkezett fekélyeket, sebeket és égési sérüléseket.

A kamilla alkalmazható fekélyes vastagbélgyulladás és gyomorhurut esetén is. Elősegíti a bélmozgást és csökkenti a stressz negatív hatásait. Kísérletek igazolják, hogy a kamilla olyan anyagokat tartalmaz, mint egyes szorongásgátló gyógyszerek, vagyis az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol. Álmatlanság esetén is bevethető, ezt pedig nyugtató és izomlazító tulajdonságainak köszönheti.

A gyógynövény bizonyítottan enyhíti az IBS-től és a gyomor- és bélrendszeri bántalmaktól szenvedő személyek panaszait. A gyógynövény enyhíti a hányingert, a gyomorégést és a stressz okozta puffadást. A kamillát a gyulladásos bélbetegségek – Crohn-betegség – esetén is be lehet vetni.

A kamillatea borogatásként megnyugtatja a begyulladt, fáradt, irritált szemeket és a kötőhártya-gyulladás kezelésében is a segítségünkre lehet. Csökkenti a szájüregi gyulladásokat és remek gyógyír lehet ínybetegségek esetén.

A kamilla csökkenti a menstruációs görcsöket simaizomlazító hatásának köszönhetően. A gyógynövényt egyéb izomfájdalmak esetén is be lehet vetni, hiszen olyan flavonoidokat és egyéb vegyületeket tartalmaz, amelyek az izmok ellazításában játszanak kitüntetett szerepet és gyulladásgátló tulajdonsággal is bírnak.

Az izomfájdalom nagyon kellemetlen, hiszen a fájdalom mellett az izomgörcsök és az izommerevség is megjelenhet, amely beszűkült mozgást vagy mozgásképtelenséget eredményez. Ezek a fájdalmas részek begyulladnak, és nagyon megnehezítik vagy teljesen el is lehetetlenítik a mozgást, illetve jelentősen korlátozzák az egyént a napi teendői elvégzésében. Az egyik legjobb izomlazító gyógynövényünk tehát a kamilla, amely fertőtlenít és gyulladást is csökkent. A kamillát ebben az esetben szintén használhatjuk külsőleg és belsőleg is. Ha izomfájdalom gyötör, akkor használhatsz kamillatartalmú krémeket, amellyel közvetlenül a fájó testrészt dörzsölheted be. Emellett igyál meg napi 2-3 csésze kamillateát, amely szintén elősegíti az izomfájdalmak csökkentését és az izmok ellazulását. A kamillaolajjal történő bedörzsölés is hatásos lehet az izomfájdalom enyhítésében.

Készíts saját készítésű kamillakrémet, amelyet bármilyen izomfájdalom esetén bátran használhatsz.

A kamillakrém vagy -balzsam hozzávalói:

  • 2/3 csésze kamillaolaj
  • 90 gramm kamillavirág
  • 90 gramm citromfű
  • 20 gramm méhviasz
  • 10 csepp citromfű-illóolaj
  • 10 római kamilla-illóolaj

Elkészítése:

Öntsd az olajat egy nagyobb befőttesüvegbe, majd add hozzá a kamillavirágzatot és a citromfüvet. Hagyd azokat néhány napig az olajban, hogy az értékes hatóanyagok alaposan kioldódjanak.

Néhány nap múlva szűrd le az olajat, ha lehet, a növényeket is alaposan facsard ki. Öntsd az olajat egy edénybe. Legalább egy csészényi legyen a mennyiség.

Vízgőz fölött melegítsd meg az olajat, majd add hozzá a méhviaszt.

Amikor az elegy alaposan lehűlt, csepegtess bele 10-10 csepp kamilla- és citromfű-illóolajat, majd tedd a balzsamot egy tégelybe. Tárold hűtőszekrényben.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .