Barion Pixel

9 nyomós ok, miért érdemes felvenni a harcot a munkahelyi stressz ellen…

A modern technológia megjelenése óta egyre többen töltenek naponta legalább nyolc órát monitor előtt. Pedig az emberi testet mozgásra tervezték, és ha hosszabb ideig ülő munkát végzünk, akkor jelentősen csökken izmaink rugalmassága.

Az íróasztal mögötti hónapok után gyakran jelentkezik izomfeszültség majd ízületi fájdalom, kötötté válnak izmaink, ami megnehezíti a mozgást és a helyes testtartást. Emiatt sok irodai alkalmazott küzd munkahelyi stresszel, nyak- és hátfájással, álmatlansággal és gyenge keringéssel.

Egy vizsgálat megállapította, hogy a dolgozók 80 százaléka érzi a stresszt a munkahelyén, és a munkavállalók közel fele érzi úgy, hogy a stressz kezeléséhez segítségre van szüksége.

A megkérdezettek 35 százaléka gondolta azt, hogy munkahelyük káros az egészségükre, valamint 42 százalékuk szerint a munkahelyi nyomás a személyes kapcsolataikat is nehezíti.

Ugyan a mozgás nem tudja teljesen megszüntetni a stresszt, de tökéletes ellenszere lehet az irodai munkával járó panaszoknak, hiszen hatékony eszközöket biztosít a stressz és az állandó feszültség leküzdéséhez. Az egyik ilyen hatékony mozgásforma a csikung vagy jóga gyakorlása.

Íme 9 nyomós ok, miért érdemes felvenni a harcot a munkahelyi stressz ellen:

  1. A jóga és a csikung gyakorlása javítja a koncentrációt és méregteleníti a testet valamint az izmokat is. Vagyis a munkavállalók ösztönzése a jóga és csikung gyakorlására mind az ott dolgozók, mind pedig a vállalat számára előnyös lehet.
  2. Már egy 1997-es kutatás is rávilágított arra, hogy a rendszeresen jógázók nemcsak nyugodtabbnak érzik magukat, de idegrendszerük is egyensúlyba kerül. Ebben a kiegyensúlyozott állapotban pedig a stresszel is könnyebben veszik fel a harcot.
  3. A Detroit-i Wayne Állami Egyetem kutatói azt is felfedezték, hogy akik rendszeresen csikungoznak, sokkal jobban teljesítenek a memória és koncentrációs felméréseken. Ennek az lehet az oka, hogy a gyakorlatok segítségével megismerték saját magukat, így hatékonyabban tudnak összpontosítani.
  4. A légzésre való figyelem pedig segített megtisztítani a mentális rendetlenséget, ezáltal jobban érezték magunkat és éberebbek lettek.
  5. A jóga és csikung pózokban előforduló nyújtás, csavarás és szorítás serkenti a vérkeringést, támogatja a nyirokrendszert és szabályozza az emésztést.
  6. Egyes pózok ténylegesen összenyomják a májat, ezzel szorítva ki a méreganyagokat szervezetünkből. 
  7. A kifordulások, csavarások a keringés ösztönzésében segítenek, ezzel biztosítva a szervek megfelelő, egészséges működését.
  8. Ezenkívül a kutatás kimutatta, hogy a rendszeres jóga gyakorlatok hamar összekapcsolódnak a tudatos étkezéssel. Minél jobban ráhangolódunk saját testünkre, annál inkább igyekszünk egészséges ételeket fogyasztani.
  9. Ráadásul a jóga felszabadítja testünkben az oxitocint is, ezáltal boldogabbnak és felszabadultabbnak érezhetjük magunkat.

Egyre több és több orvos ajánlja a jógát és a csikungot, hiszen az egyik legjobb és legtermészetesebb módja annak, hogy megerősítsük testünk és elménk kapcsolatát, emeljük hangulatunkat és kezeljük a mindennapos stresszt.

Szeretnél komolyabban megismerkedni a csikunggal?

Online Kezdő Csikung Tanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdő csikung oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat. További információ.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .