Barion Pixel

5 egyszerű módszer, amivel lassíthatod az öregedést

Biológiai korod annak mércéje, hogy szervezeted milyen hatékonyan – vagy szegényesen – működik valós életkorodhoz képest. Vegyünk egy egyszerű példát. Ha valós életkorod 65 év, de egészségtudatos és aktív életet élsz, kerülöd a káros tényezőket, mint a dohányzást, az elhízást, akkor a tested kondíciója közelebb áll egy 55 éves emberéhez. Így a biológiai életkorod 55 év.

Nincs pontosan meghatározott, kőbe vésett módja annak, hogy a biológiai életkor hogy határozható meg. Csak következtetni lehet rá, viszonylag pontosan. Vegyük sorra ezeket az egészségügyi faktorokat:

Életviteli tényezők

Ha egészséges szokásaid vannak, azok óriási mértékben kihatnak az élethosszadra és a biológiai életkorodra. Ilyen szokások például a:

  • Testedzés
  • Táplálkozás
  • Stresszkezelés
  • Alkoholfogyasztás
  • Iskolázottság, tájékozottság
  • Alvásminőség
  • Testi és lelki kapcsolatok

Öröklődés

Nem sokat tehetsz a másik meghatározó tényezővel, amely a tested életkorát befolyásolja. Az öröklődés, a génkészleted is közre játszik biológiai életkorod megállapításánál. A hosszú élet is örökölhető, nem csak a betegségek. Ha a családodban volt, aki közel volt a 100 évhez, neked is jó esélyed van rá, még akkor is, ha vannak káros szenvedélyeid.

Környezet

Egy másik fontos faktor az a környezet, ahol élsz. Nem titok, hogy a környezet és a kultúra is meghatározza a tested állapotát, melyben élsz. És itt most nemcsak az elfogyasztott ételekről, a különböző, egészséggel kapcsolatos rítusaidról van szó, hanem sokkal többről annál.

Rendszeres Mozgás. Fiatalos Lendület. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat.

Ünnepi Akció. 2019.12.31-ig. 5000 Ft Árkedvezménnyel.

A részletekért kattints IDE. 

Például azok az emberek, akiknek lakókörnyezete nem biztonságos, kevesebb eséllyel hagyják el lakásukat csak azért, hogy elmenjenek mozogni. Arra is kisebb az esély, hogy a közelben friss zöldségeket és gyümölcsöket, azaz minőségi hozzávalókat tudjanak vásárolni. Ezen okokból kifolyólag talán több stresszel is kell megbirkózniuk.

A biológiai életkorról

A biológiai életkor megállapítására nincsenek pontosan megalapozott, tudományos módszerek. Olyan objektív mérésekkel határozható meg, mint a nyugalmi szívritmus, vérnyomás, látás élessége; valamint olyan szubjektív módszerekkel, mint napi aktivitás, izomerő, általános mozgékonyság.

Azaz, ha tisztában vagy biológiai életkoroddal, annak vagy tudatában, hogy mennyire vagy egészséges és mennyire vagy erős – esetleg hogy fenyeget-e valamilyen tartós betegség, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbaj.

Szerencsés esetben a biológiai életkorod alacsonyabb, mint a valós, tehát a tested fiatalosabb, ellenállóbb, erősebb, egészségesebb, mint amennyi valójában vagy. Erre szoktuk mondani: „Nyugodtan letagadhatsz egy pár évet!”.

Viszont ha ez az alternatív életkor egy magasabb számot mutat, akkor itt az ideje elgondolkozni, hogy milyen pozitív változásokra van szükséged ahhoz, hogy fiatalosabb légy. Hogyan terhelhetnéd kevésbé a szíved, a májad, az emésztésed, a hasnyálmirigyed? A lényeg, hogy koncentrálj arra, hogyan tudsz egyre több olyan szokást megalapozni, amelyek a pozitív változás irányába visznek.

Néhány tanács a kezdetekhez

Legegyszerűbb azzal kezdeni, amin még ma tudsz változtatni:

  • 1. Ha még nem sikerült, add fel a dohányzást.
  • 2. Fogyassz minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, egy kevés sovány húst és sok-sok friss vizet minden nap.
  • 3. Figyelj az alvásod minőségére. Elalvás előtt már ne nézz tévét és ne nyúlj a telefonodhoz. Legjobb, ha lefekvés előtt egy órával ellazulsz.
  • 4. Mozogj minden nap. Ha gyalog mész a boltba vagy munkába, az is sokat számít.
  • 5. Alkalmazz relaxációs technikákat a nap közben rád tornyosuló stressz kezelésére és legyőzésére. A legegyszerűbb meditációs módszerek és légzésfigyelési technikák is jó szolgálatot tesznek.

Ha nem is az összeset, de legalább néhányat megfogadsz ezekből a tanácsokból, máris úton vagy egy fiatalosabb, összeszedett, egészséges és kiegyensúlyozott élet felé.

(forrás: https://www.verywellhealth.com/what-is-biological-age-2223375 )

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .