Barion Pixel

Derékfájdalom-12 tipp hát-, és derékfájás megelőzésére, kezelésére

Ki ne ismerné a hát-, és derékfájdalom okozta kellemetlenségeket? Amikor szenvedést okoz minden mozdulat, amikor még a fekvés is teher, és a kialakult mozgáskorlátozottság  akadályozza a normális életet? 

A derék-, és hátfájás – korunk   leggyakoribb mozgásszervi panaszai – antropológusok szerint egyidősek az emberiséggel, és kialakulásukért az evolúció  felelős, mivel a gerinc az evolúció során a négy lábon járáshoz fejlődött ki. Mivel az ember az egyetlen két lábon járó emlős a négy lábról két lábra való átállás számos változást idézett elő: a gerinc szerkezetének meg kellett változnia, ezáltal sérülékenyebbé vált.  

Egy kis anatómia

A tested csontos és porcos képletekből, izmokból és lágyrészekből felépülő támasztó-rendszerének szilárd alapját a gerincoszlopod képezi, ami csigolyákból áll. A csigolyáid közötti porckorongok kocsonyás, zselészerű anyaguk révén a gerincet érő lö­késhullámok csillapításában vesznek részt, és biztosítják a gerincoszlopod kellő ru­galmasságát. A gerincoszlopod te­herbíró képességét tovább növelik a csigolyák közötti és melletti szalagok, izmok. 

A csigolyák által közrezárt csontos tér­ben lévő gerincvelőből a csigolyák alkotta réseken keresztül idegek futnak tested minden pontjára.

A hát-, és derékfájás leggyakoribb okai

Derék- és hátfájás általában akkor lép fel, ha a gerincedet alkotó anatómiai képletek bármelyikét fokozott, egyenlőtlen, vagy a fiziológiástól jelentősen eltérő terhelés éri. Ilyenkor a szervezeted – pl. a gerinc körüli izmok fokozott igénybevé­telével – egy ideig ellensúlyozza a kóros terhelést, a kompenzáló mechanizmusok kifáradását követően azonban derék-, vagy hátfájás lép fel.

Kiváltó ok lehet:

  • a helytelen testtartás
  • az életmód – hosszas állás, ülő életmód, egyoldalú fizikai megterhelés, fizikai aktivitás hiánya
  • hirtelen mozdulat, túlerőltetés 
  • terhelés – emelgetés, cipekedés
  • gerincsérv – a porckorong elveszti tartását és hátrafelé kitüremkedik és nyomás alá helyezi a gerinccsatornából kilépő idegeket.
  • isiász (népnyelven idegzsába vagy hexenschuss) – az ülőideg becsípődése Éles, a farpofákba és a láb hátulsó felszínére sugárzó fájdalom jellemzi.
  • gerinccsatorna szűkület – a gerincvelőt és az idegeket körülvevő, a csigolyák által képzett csontos csatorna beszűkült. 
  • csigolyabántalom – a gerinc „elhasználódása” miatt alakul ki.
  • csigolyák elcsúszása 
  • fejlődési rendellenesség,
  • gyulladásos, reumás eredetű megbetegedés,  
  • baleset utáni állapot 
  • túlsúly
  • nem gerinc eredetű elváltozások :nőgyógyászati, urológiai, belgyógyászati, ideggyógyászati, onkológiai betegségek 
  • pszichoszomatikus eredet

A derék-, és hátfájás enyhébb esetben otthoni körülmények között is csillapítható: pihentetéssel, hideg- vagy meleg borogatás alkalmazásával, izomlazító kenőcsökkel, masszázzsal, óvatos gyógytornával. Viszont ha a panaszaid folyamatosan fennállnak, a fájdalmak  intenzívebbé válnak, vagy kisugároznak a lábba, esetleg zsibbadást, érzéskiesést, izomgyengeséget tapasztalsz azonnal kérj orvosi    segítséget. A kezelés mikéntje mindig az  orvos által felállított diagnózis függvénye: pihentetés, gyógyszeres terápia (fájdalomcsillapítók, izomlazítók, gyulladáscsökkentők), a tünetek enyhülése után fizioterápia, gyógytorna, bizonyos esetekben műtét.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

12 tipp hát-, és derékfájás megelőzésére, kezelésére

  1. Ügyelj a helyes testtartásra – így visszaállíthatod a megbomlott izomegyensúlyt.
  2. Biztosíts magadnak kellő mennyiségű és minőségű pihentető alvást – adj módot és lehetőséget a szervezetednek a regenerálódásra.
  3. Legyen kellően kemény, de rugalmas felületű a fekhelyed.
  4. Ha valamit fel kell a földről emelni soha ne lehajolj érte, hanem inkább guggolj le, és úgy emelkedj fel vele. Ilyenkor ugyanis a hát izomzata helyett a láb dolgozik.
  5. Sportolni, mozogni, tornázni szinte előírás, hiszen ezzel erősitheted a gerincet megtámasztó izmokat – csak nem mindegy, hogy mikortól, és milyen mozgásformát végzel. Amikor nagyon erős a fájdalom kíméld magad –  a fokozatosság elvét betartva csak akkor kezdj újra sportolni, ha enyhülnek a panaszaid. A derékfájás csökkentésére ajánlott sportágak – az úszás, kerékpározás, gyaloglás, speciális gyógytorna, és kerülendő minden, ami a gerinc megcsavarodását,túlhúzását (si,tenisz) okozza.Tilos a súlyemelés és a küzdősportok is.
  6. A testedzés, torna előtt mindig végezz bemelegítést! 
  7. Ha ülőmunkát végzel válassz olyan széket, amely helyesen támasztja meg a hátadat! Az ergonomikusan kialakított munkakörnyezet sokat segíthet.Ülés közben törekedj az optimális testhelyzetre: a lábszárad zárjon be derékszöget a comboddal, talpad feküdjön a talajon; a hátadat tartsd egyenesen.
  8. Munka közben iktass be pár perces pihenőket – és mozgasd át az izmaidat, ízületeidet!
  9. Tartózkodj a hidegtől, huzattól, nedves levegőtől – ront a helyzeten.
  10. Fontos az ideális testsúly elérése – a leadott plusz kilók tehermentesítik a gerincet.
  11. Fontos a mindennapi stressz megfelelő kezelése is, hiszen a feszültség, a szorongás görcsössé teszi az izmokat, ami fájdalmat és izommerevséget okoz. Relaxálj, meditálj rendszeresen!
  12.  Kezdj el jógázni – derék-, és hátfájás esetén  a jóga egy speciális formája – a mozgásszervi jógaterápia  javasolt.  Ennek elsődleges célja hogy rávezessen a sérülésmentes jógázásra, illetve a jógagyakorlatokat  igazítja az egyéni adottságaidhoz, állapotodhoz.  

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .