Barion Pixel

A jamak jelentősége a mindennapokban

Nap, mint nap azért fáradozol, hogy boldog lehess. Igyekszel, harcolsz érte, töröd magad – de mégsem éred el. Nem is igazán érted miért nem sikerül… Pedig egyszerű a magyarázat: mert eddig a külvilágban kerested a boldogságot – így nem csoda, ha csalódás ért. A boldogság ugyanis mindenkiben és mindenben benne lakozik – benned is, csak rá kell találnod. Hogyan? Rendszeres jógával.

A jóga rendszere

A jóga megteremti a tested,lelked,szellemed, és tudatod egyensúlyát, ily módon segít leküzdeni a mindennapos problémákat- a jógával közelebb juthatsz  önmagad megismeréséhez, létezésed értelmének megértéséhez, a boldogság megtalálásához.

A jóga rendszere nyolc tagból vagy  lépcsőfokból áll. 

Ennek első tagja a jama, az erkölcsi tiltások és szabályok  rendszere – amely öt egymással összefüggő, egymástól  szét nem választható alap hozzáállást foglal magába, és a külvilág felé való viszonyodat  szabályozza.Ezek az alapelvek az  elméd csendjének megteremtéséhez nélkülözhetetlenek, hiányukban nem tudsz fejlődni. 

Az öt jama

  1. ahimszá: a nem ártás, az erőszakmentesség elve. Olyan a bensődből fakadó pozitív beállítódás, amely megakadályozza, hogy bárkinek szenvedést okozz,  vagy megsértsd. Ez a hozzáállás megnyilvánulhat gondolatban, szóban és cselekedetben is. Az ahimsza jóval többet jelent, mint a nem ölés ténye!  Ez az erkölcsös élet alapjaként magában foglalja: a bántalmazás vágyának megszüntetését, a harag megfelelő kezelését, a félelem – mentességet,  az ártó szándéktól való megszabadulást,  a gyűlöleted és pusztító indulataid levetkőzését. A jóga azt mondja, hogy  ha másnak ártasz, azzal magadnak is ártani fogsz, viszont  ha a nem-ártás elvét gyakorolod – azzal a környezetedben is megszűnik a  gyűlölködés. Az ahimszát a saját indulataid megismerésével és ellenőrzésed alá vonásával valósíthatod meg, ez a szeretet alapja. Természetesen az ahimsza nem jelenti a jogtalanság szótlan tűrését, és a fatalizmust. Az ahimsza egyik legfontosabb pontja az élet védelme- ezért kihangsúlyozza, hogy minimálisra kell csökkenteni azokat az ártalmakat, amelyeket magasabb- és alacsonyabb rendű élőlényeknek okozol azáltal, hogy kioltod az életüket. Ezt úgy érheted el, ha egyszerű, növényi eredetű élelmet fogyasztasz. Az ahimsza igen lényeges és betartandó  eleme hogy önmagadnak se árts.

  2. szatja: igazságosság, igazmondás, – a valósághoz, és az igazsághoz való ragaszkodás, amelynek gyakorlása lelki békét teremt a számodra. Meg kell tanulnod önuralmat gyakorolni magad fölött: ellenőrizni és féken tartani a szavaidat. A hazugság az egyik  legnagyobb bűn, ezért mindig igazat kell mondanod. Az igazmondás a jóga  egyetemes törvénye,  tisztítja a tudatodat, kiirtja a rosszindulatot a gondolataidból, harmonizálja, megnyugtatja, és lecsendesíti  az elmédet.

  3. asztéja: nem-lopás, el nem tulajdonítás, amely egyúttal a más javainak meg nem kívánását is jelenti. Ahogy nem szabad más ötleteit, energiáit használnod, más idejét rabolnod, vagy  visszaélned a segítőkészségével.Szorosan kapcsolódik a nem ártás elvéhez. A benned felmerülő sóvárgás, és vágyakozás folyamatos féken tartásával  a számodra szükséges dolgok önként felkinálkoznak majd a részedre. Ameddig benned van a nem hozzád tartozó dolgok birtoklásának a vágya, addig a természet törvényei (karma) uralkodnak rajtad,  és irányítanak téged. Ha erről a vágyról sikerül teljesen lemondanod, akkor a karma törvénye fölé emelkedhetsz: és a karmád által neked juttatott csekély lehetőségek nem korlátoznak többé.

  4. brahmacsarja: önmegtartóztatás, – amely a szexus mellett a test, a beszéd és a tudat önmegtartóztatására biztat, de emellett még számos jelentésárnyalatot foglal magába:  a másokhoz való helyes belső hozzáállás felismerését, az érzelmi kulturáltságot, a részleges vagy teljes cölibátust, a brahman (a lélek) szerinti életmódot, az önmegtartóztatást, a vágytalanságot, tartózkodást az érzékiségtől, szexuális absztinenciát és tisztaságot. Gyakorlása által láthatod léleknek a férfit és a nőt, mert ha a gondolataidból eltűnik az önző kéj, lehetőséged nyílik a szeretet magasabb szintjeinek gyakorlására.A jóga komolyan és behatóan foglalkozik a szexuális energiával és annak nemes átalakításával.  A szexuális kapcsolatok, ábrándok nagyon sok  energiát igényelnek. Ez az erő, okosan kezelve spirituális erővé szublimálható.
  1. aparigraha: a gyűjtögetéstől, felhalmozástól, kapzsiságtól való tartózkodás – mert  ezek az isteni gondviselés  és az önmagad iránti bizalmatlanság jelei. Tekinthető az asztéja – nem lopás – másik arcának is. Első megközelítésben ajándékok el nem fogadását jelenti, ne harácsolj, ne ragaszkodj, ne kívánj (lásd asztéja – nem lopás: sóvárgás), ne birtokolj.Tedd egyszerűvé az életedet amennyire csak lehet – ne érezd semminek a hiányát vagy elvesztését.Ennek a gyakorlatnak köszönhetően mindig megelégedett maradhatsz. Belső béke tölt el – nincs benned félelem és aggodalom a megszerzett felhalmozott javakkal kapcsolatban. Ha  már semmit sem kívánsz tulajdonodul, egy különleges misztikus tudásra tehetsz szert – ebben a ragaszkodás mentes tudatállapotban a megértheted a jelenlegi és az előző életeid keletkezésének okait.

Nap, mint nap a külvilágban keresed a boldogságot – pedig a boldogság benned van… Ha meg szeretnéd találni, akkor élj a jóga jamak  erkölcsi tiltásai és szabályai szerint: ne árts, mondj igazat,ne lopj, urald a vágyaidat, és ne halmozz fel.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .