A jóga mint holisztikus gyógymód

A jóga Indiából származik, és jelentése „egyesülés”, vagy a test „összekötése” a lélekkel. Ezt egy sor testi és szellemi gyakorlattal lehet elérni. A jóga különösen spirituális szempontból erősen kötődik az indiai filozófiához. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a jógát inkább testgyakorlatokkal hozzák összefüggésbe.

A jógának sok fajtája van, melyek a fizikai, illetve a szellemi megnyilvánulásukban és gyakorlataikban részben erősen különböznek. Összességében a jógát tekinthetjük fizikai és szellemi edzésnek is, melynek nagyon meggyőző hatása van.

A jóga eredete

A jóga egyes légzőgyakorlatait és meditációs módszereit már Krisztus előtt 700 körül említik írások. Krisztus előtt 400 körül már a „jóga” nevet is használták, és a jóga ma ismert fő elemeit is leírták. Eredetileg a jóga a szellemi szintre koncentrált, a cél elsődlegesen a megvilágosodás keresése volt meditációs gyakorlatok segítségével.

A fizikai aspektus, a testgyakorlatok (az úgynevezett ászanák) csak később jöttek létre. Amikor felismerték, hogy ezek a gyakorlatok pozitív hatásúak az ember közérzetére, továbbfejlesztették azokat.

A jóga különböző fajtái

A jóga teret enged a különböző irányzatoknak. A legismertebb hatha jóga főleg a fizikai aspektusra összpontosít. Különös hangsúlyt fektet az ászanákra, a testgyakorlatokra, valamint a mély relaxációra.

A jóga hatása a testre és lélekre

A különböző jógagyakorlatok elsősorban a test és lélek állapotát és összhangját javítják és optimálják. A jóga bizonyítottan segít a legkülönbözőbb betegségtünetek, pl. alvászavar, szorongás és depresszió, fej- és hátfájás, vagy keringési zavarok enyhítésében.

Az ászanák erősítik az izmokat, az inakat és szalagokat, javítják a testtartást, erősítik az egyensúlyérzéket. A változókor panaszait szintén enyhíthetik. A vérnyomásra és a koleszterinszintre is pozitív hatása van a jógának.

Mentális területen a jógának kiegyensúlyozó és nyugtató hatása van, és így például jó segítség a stressz tüneteinél. A negatív gondolatok kizárhatók meditációval, erősödik a pozitív gondolkodás. A test és a szellem pihenése, kikapcsolódása érhető el vele.

A jóga bizonyos fajtái gyerekek számára is alkalmasak. Javítható vele a koncentráció és a koordinációs képesség, valamint a jóga biztosítja a jó testtartást is.

Miben különbözik a jóga a többi természetes gyógymódtól?

Sok természetes gyógymód elsősorban a fizikai aspektussal foglalkozik, főleg a tünetek enyhítésére helyezi a hangsúlyt. A jóga ellenben a lelki szempontokra is kitér, és megpróbálja – a fizikai állapot javítása mellett – a test és lélek összhangját helyreállítani.

Forrás: https://gyogyszernelkul.com/a-joga-mint-gyogymod/

One thought on “A jóga mint holisztikus gyógymód
  1. Szia, már nagyon el vagyok keseredve. Éppen két napja fekszem mozdulatlanul, négykézláb mászom Wc-re , ha muszáj. A tabletták nem segítenek a gerincemen. Bár rendszeresen mozgok, időről – időre összecsuklom , úgy maradok egy egyszerű pozícióban, hiába kímélem magam, nincs stressz, nem emelek, stb. , akkor is visszatér a gerincbaj.
    Várom segítő válaszod.
    szia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)