Barion Pixel

Újratervezés a jóga segítségével

Stressz, és bizonytalanság uralja a mindennapjaidat? Egyre kevesebb dolog az amit kontrollálni tudsz az életedben? Nem tudod úgy megvalósítani a saját elképzeléseidet ahogy szeretnéd – és mindez szorongással tölt el? Akkor itt az ideje, hogy újratervezd és újraszervezd a mindennapjaidat – az életedet!

Amikor csak egy biztos: a bizonytalanság

El kell fogadnod, hogy folyamatos változás az életed – ez igy volt eddig is, csak most – ebben a járvány által terhelt időszakban még erőteljesebben érzed a bizonytalanságot életed minden területén. Meg kell tanulnod együtt élni ezzel a hullámzással úgy, hogy közben a belső stabilitásodat is megőrizd. Sok minden változhat: lehet, hogy elveszíted a munkádat, egy időre elveszíted a személyes kapcsolódási lehetőségeidet, le kell mondanod kisebb-nagyobb mértékben azokról a dolgokról, amelyek eddig teljesen természetesek voltak életedben. Természetes, hogy ezeket a veszteségeket fel kell dolgoznod – “meg kell gyászolnod” -, hiszen szinte lebénítanak a negatív érzéseid. Először jön a tagadás vagy az elutasítás, amikor azt gondolod majd, hogy veled ez egyszerűen nem történhet meg, ezért harcolni kezdesz a valósággal. Majd ennek a helyébe lép a düh, amit az alkudozás szakasza követ. Majd, amikor ráébredsz, hogy a helyzet a régi formájában menthetetlen, következik a depresszió, az apátia fázisa, ami érzelmileg a gyászfolyamatod legmélyebb pontja lesz, – innen lépsz majd be az elfogadás szakaszába, amikor is elkezdesz alkalmazkodni az új körülményekhez, új szokásokat alakítasz ki – és elkezdődhet az a változás ami egyben fejlődést is hoz.

Miért segit az újratervezésben a jóga?
A jóga elemeinek rendszeres gyakorlásával – jóga pózok (ászanák), légzéstechnika, meditáció – szinkronba hozhatod a tested, a lelked, és az elméd működését. Testileg, és mentálisan is egészségesebbé válsz, megerősödsz – ez pedig segít abban, hogy sikeresen megküzdj az új kihívásokkal, és elengedd a veszteségeid okozta frusztrációt.
Pozitiv mentális hatásai miatt:
nő az alkalmazkodó, és problémamegoldó képességed
fokozza a koncentrációs képességedet – segít egy dologra összpontosítani
oldja a benned felgyülemlett stresszt, és a feszültséget – elvezet a belső békéhez
segít a félelmeid és a negatív gondolataid leküzdésében, oldja a szorongásaidat, ellazít
segít elfogadni önmagad, növeli az önértékelésedet, magabiztosságot ad

Újratervezés lépésről – lépésre

A krízis – amibe önhibádon kívül kerültél – mindig egyfajta lehetőség is arra, hogy megállj egy pillanatra és feltedd magadnak a kérdést: biztos jó helyen vagy, jó úton jártál eddig? Mást szeretnél? Mi az, amit valóban szeretnél ? Eleinte lehet, hogy nem tudod a pontos választ – csak a változtatás szükségességének érzése motoszkál benned, amit eddig mindig sikeresen elfojtottál. De most a körülmények megállásra kényszerítettek – itt az alkalom, hogy olyan irányba tereld az életed, ami jobban megfelel a számodra – és a válságból, lehetőséget teremts magadnak. A helyzet adott – az, hogy miképp reagálsz rá, csak egyedül tőled függ…
Nem vagy áldozat – nem szabad siránkoznod, panaszkodnod. Fogadd el, majd engedd el a gondokat. Az önsajnálat helyett nézz szembe a tényekkel, és keresd a megoldásokat. Döntsd el: változtatni akarsz.
Ne légy passzív – ne ragadj le, hanem cselekedj. Először gondold át milyen alternatívák állnak a rendelkezésedre – jelöld ki az új célt, bontsd lépésekre, majd fogj hozzá a megvalósításukhoz.
Keress magad mellé támogatókat – merj segítséget kérni, és elfogadni.
Tudatosan figyelj önmagadra – élj egészségesen, jógázz, meditálj, relaxálj – hogy legyen elegendő erőd és energiád az újratervezett célok eléréséhez.

Tudom hogy félsz, tudom, hogy bizonytalan vagy – de minél jobban félsz, annál inkább bátornak kell lenned annak érdekében, hogy rugalmasan alkalmazkodni tudj a megváltozott körülményekhez, és sikeresen felülemelkedj a problémákon – megteremtve ezzel egy tartalmas, sikeres, és harmonikus élet alapjait.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .