Barion Pixel

Mi történik, ha nem alszol eleget?

Azt, hogy az alvás  fiziológiai szükséglet,  és élettani szerepe sokrétű már te is tapasztaltad a saját bőrödön, pláne egy-két álmatlanul eltöltött éjszaka után.

Az alvás nélkülözhetetlen a  szervezeted fizikai és pszichés regenerációjához – és bizonyos,  az alvás alatt bekövetkező speciális hormonális, neuroendokrin, metabolikus és immunrendszeri folyamathoz.

Alvás közben „töltődik” fel az immunrendszered, agyad feldolgozza az előző nap ingereit, a memóriádban fontos információk raktározódnak el, az izmaid ellazulnak, a bőröd regenerálódik.

Ezért annak, ha  az alvás minősége vagy mennyisége nem megfelelő (elalvási zavarok, átalvási nehézségek, álmatlanság, vagy korai ébredés miatt) idővel az egészségedre is káros következményei lehetnek.

Mi történik, ha nem alszol eleget?

Annak, hogy nem tudsz aludni számos oka lehet: érzelmi problémák, munkahelyi elvárások, mozgásszegény életmód, túlzott koffeinfogyasztás.

A kialvatlanság miatt:

  • csökken az alkalmazkodó képességed:a reagáló-, tanulási- és tűrőképességed – egyre fáradtabb leszel
  • romlik a koncentrációs képességed –  a figyelmetlenség hátráltat a munkában, és megnöveli a balesetveszélyt
  • egyre több szénhidrátdús ételt fogsz fogyasztani – megnő az édességek iránti vágyad, és idővel a testsúlyod is
  • megnő a cukorbetegség kialakulásának esélye
  • gyakrabban jelentkezhet migrénes fejfájás, magas vérnyomás
  • türelmetlenné, ingerlékennyé válsz, hangulatingadozások gyötörnek
  • romlik az immunrendszered működése – könnyebben kapsz el fertőző betegségeket
  • mivel a szervezeted képtelen regenerálódni – gyorsulnak az öregedési folyamatok 
  • az agyban keletkező mérgező fehérjéktől nem tud megszabadulni a szervezeted, ami az idegsejtek pusztulását okozhatja
  • tartósan kimerült állapotban a testi betegségek és a szellemi leépülés kockázata is lényegesen fokozódik
  • stresszes, ingerült, feszült leszel

Hogyan lehet az alvászavarokat kezelni?

Az alvászavarokat érdemes komolyan venni és kezelni akkor, ha jelentős panaszokat okoz, és gátol a mindennapi  élettevékenységeidben.

1. Lazíts lefekvés előtt

Hallgass halk, nyugtató zenét, sétálj a friss levegőn, alkalmazz tudatos lazítási technikákat: progresszív izomrelaxációt, vagy   autogén tréninget.

Ideális esetben ezek a napi rutinod részét kell hogy képezzék, mivel a rendszeresség által a szervezeted „megtanul” lazító üzemmódba kapcsolni.

2. Engedd el a gondokat

Mindent, ami a munkával kapcsolatos – és ide tartozik a házimunka is –helyezz a  látókörödön kívülre.

A hálószobában nincs helye laptopnak, mobiltelefonnak, a vasalnivalóknak. Csend, nyugalom, kényelmes ágy, sötét, és ideális hőmérséklet kell ahhoz, hogy túllépj a gondokon.

3. Enni, inni csak mértékkel

A leggyakoribb zavaró tényező a túlságosan telített, vagy a teljesen üres gyomor számít,- ezért a vacsorád legyen könnyen emészthető, és kis mennyiségű. Ne fogyassz koffeines italokat, és ne dohányozz! 

4. Jógázz, csikungozz

A jóga és a csikung rendszeres gyakorlása ellazít, nyújtja az izmokat, így rugalmasabbá, erősebbé tesz, és hatékonyan oldja a nap folyamán felhalmozódott  feszültséget. 

Egyik legfőbb céljuk az idegrendszer csillapítása. Egy esti, relaxációval záruló óra után garantáltan sikerül hamar álomba merülnöd, és sokkal jobban, mélyebben aludnod.

A megfelelő jóga és csikung pózok közvetlenül segítenek az elalvásban segítenek feloldani a tested feszültség raktárait, és ellazítani a merev izmaidat.

Az  alvópóz sem mindegy: a legpihentetőbb a jobb oldali oldalfekvés, ami a legkevesebb terhet rója a belső szervekre.

5. Tapasztald ki, mennyi alvásra van szükséged

Mindenkinek más az alvásigénye. Fiatal felnőttként normál esetben körülbelül napi nyolc órányi alvásra van szükséged ahhoz, hogy reggel felébredve kipihentnek érezhesd magad.

Viszont minél idősebb leszel, annál kevesebb lesz az alvásigényed.

6. Meditálj

A meditáció – az elméd elcsendesítése – segíthet az idegrendszered áthangolásában, a könnyebb elengedésben, a jobb alvásminőség kialakításában.

A meditáció az egyik legjobb módszer alvászavar esetén, hiszen oldja a stresszt, csökkenti a stresszhez társuló szorongást, valamint segít ellazítani a testet és kiűzi az elméből a nyugtalan gondolatokat.

7. Ne akarj mindenáron aludni

Az alvást úgysem tudod kikényszeríteni – épp ellenkezőleg: a görcsös próbálkozás elűzi az álmot.

Szép álmokat!

1 hozzászólás a(z) “Mi történik, ha nem alszol eleget?”bejegyzéshez

  1. Czeiner Gyöngyi

    Köszönöm szépen, nagyon inspiráló, ahogy leírta a dolgokat, hogy milyen hasznos lesz beiktatnom a jógagyakorlatokat az életembe.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .