Barion Pixel

4 tipp 50 év feletti hölgyeknek a 3 legnagyobb népbetegség leküzdésére

A legújabb kutatások arról számoltak be, hogy az ülő életmód veszélyes lehet a poszt-menopauzában szenvedő nők számára. Amennyiben egy idősebb nő sokat ül és nem mozog eleget, úgy jelentősen megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata.

Ez a kockázat már egyébként is magasabb ebben az életkorban, hiszen a hormonok csökkenésével a védő szerepük is visszaesik, azaz megnövekszik nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a cukorbetegség és a csontritkulás kialakulásának esélye is.

  1. Megnövekszik a szívbetegség kockázata

Azoknál a nőknél, akik a posztmenopauza szakaszába léptek és jelentős súlytöbblettel rendelkeznek, megnövekszik a metabolikus szindróma kockázata, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is.

2. Könnyebben elhízhat az ember

Az ülő életmód hozzájárulhat a BMI-index és a derék körkerületének a növekedéséhez, megemelheti az éhgyomri glükózszintet, de az inzulinrezisztencia is nagyobb eséllyel alakulhat ki. Ezek az értékek külön-külön is veszélyesek, de együttesen nagymértékben fokozzák a sok esetben halálos kimenetelű betegségek kialakulásának a kockázatát.

3. Fokozódik a stroke kockázata

A posztmenopauza szakaszába kerülő hölgyek esetében tehát fokozódnak az olyan betegségek, mint a stroke, a szívbetegségek vagy az érrendszerrel összefüggő betegségek.

Nyilván az ülőmunka ellen nem tehetünk semmit, azonban az életmódunkon sokat tudunk változtatni. Íme 4 tipp, ami segít a fent felsorolt kockázatok csökkentésében.

  1. Az ülést meg kell néha szakítani, akár az irodában is lehet egy-két nyújtó- és tornagyakorlatot végezni.

2. Nagyon hasznos lehet a lépcsőzés, illetve esténként, de akár napközben is lehet értornát végezni.

3. Amennyiben nincs idő hosszas tornára, úgy naponta több alkalommal szoba-biciklizni szükséges, de az esténkénti hosszas séták és a futás is nagyon egészséges.

4. Az egészséges táplálkozásra is oda kell figyelni, mivel a túlzott kalóriabevitel is oka lehet az elhízásnak, és így a szívbetegségek kialakulásának is. Ebben az életkorban jelentősen lecsökken az ösztrogén szintje, amely hormon pedig sok betegséggel szemben védelmet jelenthet.

A testmozgásnak minden életkorban megvan a maga jelentősége, de a menopauza szakaszába kerülő hölgyek esetében különösen fontos szereppel bír, hiszen ennek köszönhetően számos betegség rizikója csökkenhet, mint például a stroke, a szívinfarktus, a 2-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás és a mentális betegségek.

A jóga különösen hasznos mozgásforma lehet ebben a korban is.

1 hozzászólás a(z) “4 tipp 50 év feletti hölgyeknek a 3 legnagyobb népbetegség leküzdésére”bejegyzéshez

  1. Vida Livia

    Szeretnék otthon tornászni elmultam 60 éves kezd berozsdásodni az ember Kiszeretném probálni magam menyire tudnám a gyakorlatokat
    Elöre is köszönöÜdv:Liva

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .