Barion Pixel

8 biztos tipp, hogy változókorban is megtartsd ideális testsúlyodat

Sokan gondolják úgy, hogy a menopauzával járó hízás törvényszerű, és nem lehet ellene tenni. Ha te is ezek közé a hölgyek közé tartozol, akkor azt javaslom neked, hogy gondold át még egyszer! Egy új tanulmány szerint a menopauza során felszedett kilók inkább a spontán mozdulatok hiányának tudhatók be. Mit értünk spontán mozdulatok alatt?

A hosszas, órákon át tartó üldögélés, amit nem szakítasz meg időnként egy kis nyújtózkodással. Számítógépről vagy telefonról válaszolni ahelyett, hogy átsétálnál a kollégád irodájába.

A munkahelyeden ülve ebédelni, ahelyett, hogy tennél egy kört a friss levegőn. Inkább nem inni vizet, csak hogy ne kelljen mosdóba mászkálni. Azaz minden olyan cselekvés, amely emeli a kortizol szintjét, növeli a változókori súlygyarapodást.

Az említett tanulmány azt találta, hogy minél többet dolgozik egy változókorban lévő nő, annál több plusz kilót szedhet fel. A kutatásban résztvevő hölgyek között voltak részmunkaidősök, de olyanok is, akik heti 49 órát dolgoztak.

A heti munkával töltött órák számának növekedése egyenesen arányos volt a felkúszó kilók számával. Fontos leszögezni, hogy nem a munkaórákkal van a gond, hanem azokkal az életmódbeli választásokkal, amit az elnyújtott munkaidő mellett hoz az ember.

Ezek az egészségre hátrányosan ható választások a következők:

  • Kevesebb alvás
  • Egysíkú étkezés
  • Koffeinre támaszkodás
  • Rendszeres borozás
  • Szegényes stressztűrő képesség
  • Lecsökkent „Én-idő”, saját igények mellőzése

Rendszeres Mozgás. Egészséges Hormonháztartás. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

A tanulmány további részében végigkövettek egy egyedi esetet.

Maria kórházi adminisztrátorként dolgozik, hosszú munkaórákkal, stresszes környezetben. Mivel munkahelye távolabb esik lakhelyétől, a reggel 6 órási vonattal kell mennie, hogy 7-re a kórházba érjen. Gyakran csak este 8-ra ér haza, így számára a napi, rendszeres mozgást lehetetlennek tűnt beiktatni a mindennapjaiba.

Emiatt csupán kettő, 10 perces, súlyzós edzéssel kezdte a tréningezést. Nem túl nehéz súlyokkal, csak afféle átmozgató, erősítő programmal. Saját legnagyobb meglepetésére, ahogy elkezdett reggelente edzeni, egyre inkább kívánta a teste a mozgást! Még kocogni is eljárt hajnalonta, pedig eddig ez nagyon távol állt tőle.

A legnehezebb része az életmódváltásnak a még korábbi kelés. Ehhez nemcsak hamarabb kellett lefeküdnie, de az étrendjén is változtatnia kellett. Felmondott a késő esti nassolással, így sokkal könnyebben hajtotta álomra fejét.

Néhány hónapon belül annyira kifogyott a nadrágjából, hogy még övvel sem tudta hordani. Még egy biciklit is beszerzett, sokkal aktívabb hétvégén is, rengeteg időt tölt a szabadban. Mindez óriási szerepet játszik a stresszhormon, a kortizol csökkentésében.

Maria még mindig sokat túlórázik, de sokkal aktívabb, és gondosan megválogatja, mi kerül a tányérjára. Néhány apró változtatás, és az élete rengeteg pozitív fordulatot vett.

Foglaljuk tehát össze néhány pontban, mit tehetsz a változókori súlygyarapodás ellen:

  1. Próbálj mindig ugyanabban az időpontban felkelni.
  2. Figyelj az elegendő vízbevitelre.
  3. Amikor mosdóba kell menned, menj, ne tartsd vissza.
  4. Mozogj rendszeresen, főleg aznap, mikor dolgozol, és akkor, ha ingáznod kell munkába. Nem az izzasztó edzés a lényeg. Jóga, nyújtás, légzőgyakorlatok, akár egy séta.
  5. Akkor egyél, ha tényleg éhes vagy. A stressz miatti nassolás nem vezet sok jóra. Munkanapokon könnyű abba a hibába esni, hogy kihagysz étkezéseket, kávéból próbálsz energiát nyerni. Egy kevés, jó minőségű fehérje, jó sok zöldség: ebből elegendő tápanyagot nyerhetsz.
  6. Ne a kalóriabeviteled csökkentsd, hanem a téged érő stresszt!
  7. Maradj mozgásban! Egy kis jóga, vagy egy séta a jó levegőn teljesen feltölthet.
  8. Próbálj békés, kiegyensúlyozott légkört teremteni a munkahelyeden is. Ezzel motiválhatod a körülötted lévőket a kiegyensúlyozottabb életre.

(forrás: primewomen.com)

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .