Barion Pixel

5 vezérelv, amit nem biztos, hogy tudsz a jógáról

Manapság már minden kisvárosban, akár már falvakban is található egy jógastúdió. Ahány oktató, annyi értelmezés – ebből azonban nem minden esetben származik előny. Ez persze nem azt jelenti, hogy magával az oktatóval, vagy az általa oktatott stílussal van gond; inkább azt, hogy nem minden esetben áll készen az oktató vagy a gyakorló az adott stílus által tanítottakra. Ez gyakran sérülésekhez, stresszes jógaórákhoz és a motiváció elvesztéséhez vezethet.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Van azonban néhány olyan vezérelv és motívum, amit a tradicionális jóga útján járó oktatók nem hagynak ki az óráikból. Vegyük sorra ezeket!

  1. A jóga nem testedzés

A hatha jógát definiálhatjuk úgy is, mint intelligens sorrendben egymás után következő testtartások egymásutánisága, ám napjainkban sajnos a többség azért tekinti vonzónak, mert egy kiadós óra során jól kiizzadhatja magából a feszültséget. A jóga valójában egy nagyon finom, lágy és gyönyörű mozgásforma, mely betekinteni enged a személyiséged mélyebb rétegeibe. A ragyogó bőr, egészséges gondolatok és kiegyensúlyozott szervezet csak a „mellékhatás”.

  1. A lényeg a belső szervek és mirigyek tonizálása

Fontos az idegek óvatos nyújtása és a test alapos átmozgatása, hiszen rohanó világunkban kevés időnk és elhivatottságunk marad minderre. Azonban a fő hangsúly a jógában az izmok és az ízületek átmozgatása után mégis a belső szervek vérkeringésének fokozása, illetve a belső elválasztású mirigyek stimulálása. Azaz megfelelő vérkeringéssel kimossa a szervezet a káros méreganyagokat.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

  1. A jóga felfogható mozgás közben végzett meditációként is

A meditáció egyszerűen megfogalmazva: a figyelem fókuszának tartós irányítása. A jóga azért meditatív, mert feladatot ad az elmének, hogy tudjon mire koncentrálni a testtartások végzésekor. Csak ezt nem egy meditációs párnán ülve végezzük, hanem dinamikusan, mozgás közben.

A lélegzet figyelése, a mozdulatok végigkövetése, a bandhák – azaz a jóga során egyszerre aktivált, egymással ellentétes izomcsoportok – kivitelezése vagy az ászanák, azaz a mozdulatlanul kitartott pózok mind lehetőséget adnak ennek a mentális fókusznak a gyakorlására.

Ezért szokás mondani, hogy a jóga egyensúlyba hozza az egész életedet: amit a jógaszőnyegen megtanulsz – ezt a kifinomult, irányított figyelmet –, életed szervezőerejeként alkalmazhatod.

  1. A légzéssel irányíthatod mozdulataidat

A légzés mindig az orron keresztül történik. Minden egyes mozdulathoz tartozik egy lélegzet. Például karod felemeléséhez egy belégzésen keresztül vezet az út. A mozdulatok és a lélegzetek természetes módon összehangolódnak egymással, ami kezdetben okozhat némi fejtörést, de hamar megszokja az elme, hogy fókuszát a mozdulatok végrehajtása során a belégzésekre és a kilégzésekre irányítsa.

  1. Minden pózhoz tartozik egy drishti (fókuszpont)

A hatha jógában 9 drishti vagy fókuszpont létezik. Vegyünk egy egyszerű példát. Széktartásban, vagyis Utkatasanában a karokat a magasba nyújtod, miközben tekintetedet a kéz ujjaira irányítod. Ekkor mondjuk, hogy a drishti a kézujjakon van. Minden pózhoz tartozik tehát egy ilyen vizuális fókusz, ahová a tekinteted emeled. Ez segít elmélyülni a pózban, hogy gyakorlásod pihentető és meditatív legyen.

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

(forrás: yogajournal.com)

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .