Barion Pixel

Tavaszi feltöltődés – 13 tipp hogyan hozd legjobb formádat

Végre itt a tavasz !  A természet ébredése láttán  Neked is érezned kellene az “energiát”, ezért nem igazán tudod megmagyarázni, hogy miért vagy mégis elcsigázott, bágyadt, és fáradt. Tavaszi feltöltődés nélkül hiába szövögettél terveket a hosszú téli estéken kirándulásokról, piknikekről, kertészkedésről, most a kimerültséged szab gátat a terveid megvalósításának. 

Fáradt vagy, mert tavasz van

A fáradtság, az aluszékonyság, az általános rossz közérzet, a fejfájás, szédülés, ingerlékenység, a kissé pesszimistább életszemlélet, a hangulatingadozások, a zavaró dekoncentráció a tavaszi fáradtság ismertető jelei.
Ami szerencsére nem betegség, – a kellemetlen tünetek ellenére sem, –  „csupán” csak egy tél végi hiányállapot. Életfontosságú vitaminok,  ásványi anyagok-,  és nyomelemek  hiányoznak a szervezetedből, na és életfunkcióid alapvető szabályozójáról a fényről sem feledkezhetsz meg.

A fény  befolyásolja a testhőmérsékletedet, a hormonháztartásod és a belső biológiai órád működését, szabályozza a melatonin- és szerotonin szintedet – befolyásolva a  kedélyállapotodat, és az alvási ciklusodat is. 

Jogos a kérdés: mit tehetsz azért, hogy minél hamarabb túljuss ezen a tél végi – tavasz eleji nehézkes időszakon, és minél hamarabb élvezhesd a jó idő nyújtotta lehetőségeket.

E-mail-cím: *

Tavaszi feltöltődés – 13 tipp hogyan hozd legjobb formádat

Téli üzemmódról tavaszi frissességre váltani, és a szervezeted felborult egyensúlyát helyreállítani sokrétű feladat:

  1. Aludd ki magad!  Kipihenten sokkal könnyebben legyőzhetőek az akadályok, nő a terhelhetőség. Az alvás időtartama kortól és alkattól is függ. Általánosságban elmondható, hogy legalább napi 8 órát biztosítani kell a  szervezetednek ahhoz, hogy regenerálódhasson. Ha folyamatosan keveset alszol, vagy rendszeresen elalvási-, vagy átalvási problémákkal küzdesz – rövid idő  alatt kimerülsz.
    • Próbálj meg kialakítani egy viszonylag állandó életritmust: azaz – még hétvégén is – azonos időben térj nyugovóra, és ébred fel. Zárj ki a hálószobából minden zavaró tényezőt: legyen megfelelő a hőmérséklet, ne szűrődjön be zaj, vagy fény. Na és kapcsold ki a mobiltelefonodat is.
  2. Lehetőség szerint kerüld a stresszt, és élj egészségtudatosan. Ha folyton idegeskedsz, kapkodsz, szorongsz, aggodalmaskodsz, nemcsak a környezeted életét keseríted meg, hanem önmagadat is mérgezed. Az állandó feszültség károsítja a keringési rendszert. Továbbá gyengíti az immunrendszer működését. Hathatósan tenned kell a  túlhajszoltság ellen. A jól megfontolt időbeosztással elkerülhető, hogy szétforgácsolódjanak az energiáid. 
  3. Mozogj minél többet a friss levegőn! Az a legjobb, ha a mindennapos mozgás természetes részévé válik az életednek: kocogás, kerékpározás, séta. Karbantartja a vérkeringésedet, fokozza az izmaid teljesítőképességét, erősíti az immunrendszeredet, segíti a fogyást vagy az optimális testsúly megtartását. 
  4. Tölts minél több időt természetes napfényben, segítve ezzel a bőr D-vitamin szintézisét is.Menj ki minden nap a zárt, levegőtlen szobából, lehetőleg a legfényesebb déli órákban. 
  5. Jógázz és meditálj rendszeresen – mindkettő segít abban, hogy kordában tartsd a légzésedet,  a gondolataidat, és meg tudd élni a jelen pillanatait.
  6.   Szaunázz, vagy alkalmazz váltott hideg-meleg vizes zuhanyt. Felpezsdíti a keringésedet, ellenállóbbá teszi a szervezetedet.
  7. Táplálkozz vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagon: friss zöldségek és gyümölcsök minden nap szerepeljenek az  étrendedben. A táplálkozásod legyen gabona alapú, közülük is válaszd a teljes kiőrlésű termékeket, mint a korpás, magvas pékáruk, barna rizs, különböző pelyhek, korpák. Fehérjeforrásként  sovány húsokat és tejtermékeket fogyassz, illetve Omega- 3 zsírsavban gazdag tengeri halakat. 
  8. Ha erőn felül kell teljesítened, mert rengeteg feladat hárul rád, akkor bátran kérj segítséget a szeretteidtől – így több időnk marad egymásra is.
  9. Szállj ki az őrjítő mókuskerékből és foglalkozz önmagaddal is. Egy illatos lazító fürdő, egy masszázs, egy jógaóra, egy meditációs gyakorlat, egy kellemes beszélgetés a cukrászdában, vagy egy délutáni alvás – feltölt, és regenerál.
  10. Fogyassz kellő mennyiségű folyadékot – ehhez szénsavmentes ásványvizek, natúr gyümölcs és zöldséglevek (hozzáadott cukor nélküliek), hideg-meleg levesek, turmix italok állnak a rendelkezésedre.
  11. Alkalmazz gyógynövényekből készült friss gyógyteákat: a citromfű, a levendula, a cickafarkfű – kiválóak a frontérzékenység ellen.
  12. Az aromaterápia –  levendula, citromfű, zsálya – párologtatása is képes enyhíteni a tavaszi kínzó tüneteken.
  13. Tölts minél több időt barátaid, szeretteid társaságában- nincs jobb gyógyír egy őszinte, kiadós nevetésnél.
Rendszeres Mozgás. Egészséges Lélek. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 
Ébredj a természettel – hozd formába magad Te is !

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .