Jacsek-Makra Viktória – A kismamáknak is szívből ajánlom a jógát

Jacsek-Makra Viktória 30 éves, 2012-ben végzett Szegeden gyógytornász-fizioterapeutaként. Gyulán kezdett dolgozni a reumatológián, majd lehetőséget kapott arra is, hogy az NBI-es csabai női kézilabdacsapatnál segítsen gyógytornászként. Nagyon szereti a munkáját, de hálás azért, hogy mostanában a legtöbb idejét férjével és másféléves kisfiukkal töltheti. Mindemellett életének igen fontos része a jóga, amelynek révén még mozgékonyabb lett, komoly lépéseket tett önmaga jobb megismerésében, és egy új út nyílt meg számára mások segítésében is.


– Mikor és miért került a jóga az életedbe? 

Az egyetemi tanulmányaim alatt úgy éreztem, hogy a sok ülés mellett szívesen mozognék valamit, legelőször akkor jutottam el egy jógaórára, de ez inkább csak egy bepillantás volt. Igazából három évvel ezelőtt éreztem belső késztetést arra, hogy a test, a lélek és a szellem vonatkozásában is valami teljesebbet kapjak, ekkor kerestem fel a Lenkefi Mónika által vezetett Ízisz Jóga Stúdiót. 

– Mi az, ami ott tartott téged a jógaórákon, mit szerettél meg benne? 

– A stúdióban már rögtön az elején beleszerelmesedtem a jógába, és ez azóta is tart. A munkámon keresztül tudom, hogy megvannak a módszerek, miként tud segíteni egy mozgásterapeuta a mozgásszervi problémákon, de érdekelt az is, hogy vajon miért jönnek ezek a problémák? Azt gondoltam, ha gyakorolom a jógát, és elindulok annak a szellemi-lelki útján is, akkor a kérdéseimre előbb-utóbb választ kapok. Úgy érzem, nagyon jó úton járok, hogy ez így legyen. 

– Milyen órákat szeretsz a legjobban? 

– Minden órát szeretek! Teljesen más egy callygraphy, egy synergy, egy vinyasa flow vagy egy ashtanga óra, de mindegyikben, mindig meg lehet találni önmagunkat, és ez a legfontosabb. A kezdetektől nagyon lelkesen jógázom, és szerencsésnek érzem magam, mert lehetőséget kaptam arra is, hogy elvégezzem a jógaoktatói tanfolyamot. Közben megérkezett az életembe a kisfiam, de még a szülés előtti hónapban is jógáztam, szülés után pedig, amint lehetett, ismét gyakoroltam. 

– Nemcsak gyakoroltál kismamaként, hanem egészen sokáig órákat is tartottál, ahogy teszed ezt most is. 

– Azt tudom mondani, hogy minden kismamának szívből ajánlom a jógát. Miután kiderült, hogy várandós vagyok, egy ideig még tartottam órákat, de a második trimeszter közepén jeleztem, hogy most már magamra és a picire szeretnék koncentrálni. Úgy a hatodik hónap környékén beindul a medence formálódása, hogy a picinek legyen hely. Nem vészesen, de ez egy derékfájdalom formájában jelentkezett nálam is, erre igen hatékonyak voltak a jógagyakorlatok. Levi március elején született, én február végén még jártam jógaórákra. Nem fájt a derekam, és azt éreztem, úgy át van mobilizálva és erősítve a szervezetem, hogy kellően stabil legyek. Nyilván deformálódik az ember szervezete a kismamaság alatt, de így volt annyi tartó- és vázizmom, hogy ne fájjanak az ízületeim emiatt. 

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

 

– A mozgás több szinten az életed része. Milyen területen változtál, fejlődtél konkrétan a jógának köszönhetően? 

– A mozgás terén is tapasztaltam javulást. A jóga miatt sokkal mozgékonyabbak az ízületeim, nyúltak az izmaim, az ízületi mozgásterjedelmeim is nőttek. A légzésem jobb lett, hiszen amikor a jógán megtanulunk egy légzéstechnikát, utána az aktív mozgássorokba is be tudjuk azt építeni. Ez pedig a mindennapi életben jobb állóképességen ad. De amiben talán a legtöbbet kaptam a jógától, az a lelki része a dolognak. Úgy érzem, hogy önmagam megismerésében indultam el és megyek folyamatosan felfelé egy hosszú úton. 

– Mit tudnál javasolni annak, aki még csak gondolkodik, hogy elinduljon-e jógázni? 

– Mindenki tegye félre az önmagával kapcsolatos előítéleteit, hogy esetleg nem olyan hajlékony, túl fiatal, túl idős, túl merev a jógához, és azt is, hogy neki ez nem elég, nem kihívás. A jóga mindenkié, ez nem sportág, hanem egy életérzés, ezért én szívből ajánlom mindenkinek nullától akárhány éves korig. Nemcsak a fizikális dolgokban segít – akár élsportolóknak is – hanem szellemi és lelki téren is hatalmas segítséget ad. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)