Jacsek-Makra Viktória – A kismamáknak is szívből ajánlom a jógát

Jacsek-Makra Viktória 30 éves, 2012-ben végzett Szegeden gyógytornász-fizioterapeutaként. Gyulán kezdett dolgozni a reumatológián, majd lehetőséget kapott arra is, hogy az NBI-es csabai női kézilabdacsapatnál segítsen gyógytornászként. Nagyon szereti a munkáját, de hálás azért, hogy mostanában a legtöbb idejét férjével és másféléves kisfiukkal töltheti. Mindemellett életének igen fontos része a jóga, amelynek révén még mozgékonyabb lett, komoly lépéseket tett önmaga jobb megismerésében, és egy új út nyílt meg számára mások segítésében is.


– Mikor és miért került a jóga az életedbe? 

Az egyetemi tanulmányaim alatt úgy éreztem, hogy a sok ülés mellett szívesen mozognék valamit, legelőször akkor jutottam el egy jógaórára, de ez inkább csak egy bepillantás volt. Igazából három évvel ezelőtt éreztem belső késztetést arra, hogy a test, a lélek és a szellem vonatkozásában is valami teljesebbet kapjak, ekkor kerestem fel a Lenkefi Mónika által vezetett Ízisz Jóga Stúdiót. 

– Mi az, ami ott tartott téged a jógaórákon, mit szerettél meg benne? 

– A stúdióban már rögtön az elején beleszerelmesedtem a jógába, és ez azóta is tart. A munkámon keresztül tudom, hogy megvannak a módszerek, miként tud segíteni egy mozgásterapeuta a mozgásszervi problémákon, de érdekelt az is, hogy vajon miért jönnek ezek a problémák? Azt gondoltam, ha gyakorolom a jógát, és elindulok annak a szellemi-lelki útján is, akkor a kérdéseimre előbb-utóbb választ kapok. Úgy érzem, nagyon jó úton járok, hogy ez így legyen. 

– Milyen órákat szeretsz a legjobban? 

– Minden órát szeretek! Teljesen más egy callygraphy, egy synergy, egy vinyasa flow vagy egy ashtanga óra, de mindegyikben, mindig meg lehet találni önmagunkat, és ez a legfontosabb. A kezdetektől nagyon lelkesen jógázom, és szerencsésnek érzem magam, mert lehetőséget kaptam arra is, hogy elvégezzem a jógaoktatói tanfolyamot. Közben megérkezett az életembe a kisfiam, de még a szülés előtti hónapban is jógáztam, szülés után pedig, amint lehetett, ismét gyakoroltam. 

– Nemcsak gyakoroltál kismamaként, hanem egészen sokáig órákat is tartottál, ahogy teszed ezt most is. 

– Azt tudom mondani, hogy minden kismamának szívből ajánlom a jógát. Miután kiderült, hogy várandós vagyok, egy ideig még tartottam órákat, de a második trimeszter közepén jeleztem, hogy most már magamra és a picire szeretnék koncentrálni. Úgy a hatodik hónap környékén beindul a medence formálódása, hogy a picinek legyen hely. Nem vészesen, de ez egy derékfájdalom formájában jelentkezett nálam is, erre igen hatékonyak voltak a jógagyakorlatok. Levi március elején született, én február végén még jártam jógaórákra. Nem fájt a derekam, és azt éreztem, úgy át van mobilizálva és erősítve a szervezetem, hogy kellően stabil legyek. Nyilván deformálódik az ember szervezete a kismamaság alatt, de így volt annyi tartó- és vázizmom, hogy ne fájjanak az ízületeim emiatt. 

Rendszeres Mozgás. Egészséges Gerinc. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

 

– A mozgás több szinten az életed része. Milyen területen változtál, fejlődtél konkrétan a jógának köszönhetően? 

– A mozgás terén is tapasztaltam javulást. A jóga miatt sokkal mozgékonyabbak az ízületeim, nyúltak az izmaim, az ízületi mozgásterjedelmeim is nőttek. A légzésem jobb lett, hiszen amikor a jógán megtanulunk egy légzéstechnikát, utána az aktív mozgássorokba is be tudjuk azt építeni. Ez pedig a mindennapi életben jobb állóképességen ad. De amiben talán a legtöbbet kaptam a jógától, az a lelki része a dolognak. Úgy érzem, hogy önmagam megismerésében indultam el és megyek folyamatosan felfelé egy hosszú úton. 

– Mit tudnál javasolni annak, aki még csak gondolkodik, hogy elinduljon-e jógázni? 

– Mindenki tegye félre az önmagával kapcsolatos előítéleteit, hogy esetleg nem olyan hajlékony, túl fiatal, túl idős, túl merev a jógához, és azt is, hogy neki ez nem elég, nem kihívás. A jóga mindenkié, ez nem sportág, hanem egy életérzés, ezért én szívből ajánlom mindenkinek nullától akárhány éves korig. Nemcsak a fizikális dolgokban segít – akár élsportolóknak is – hanem szellemi és lelki téren is hatalmas segítséget ad. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .