Novák Magdi – Mióta jógázom, a testem azt mondja: Köszönöm szépen, jól vagyok!

Novák Magdolna óvónőként kezdte a pályáját, tíz évig foglalkozott kisgyermekek személyiségfejlesztésével. Ezt követően húsz évig a szociális szférában dolgozott, most pedig, amikor újra a helyét kereste, rátalált egy olyan természet-közeli óvodára, ahol ismét gyerekekkel foglalkozhat. Másodállásban vállalkozó, egyéni és csoportos konzultációkat, családkonzultációkat tart, pszichodrámát vezet.

A Sorsfonó Egyesületnél playback színházi csoportokat vezet felnőttekkel és gyerekekkel. Van egy fia, szeret énekelni, táncolni, mozogni – a mozgás iránti vágy miatt lépett be a jógastúdió ajtaján is.

– Mikor kezdtél jógázni, és mi motivált erre?

– Másfél éve vágtam bele. Két ismerősöm olyan örömmel, olyan lelkesedéssel beszélt a jógáról, hogy én is ki akartam próbálni. Korábban jártam pilatesre, az megszűnt, és kerestem valamit, ami jót tesz a testemnek a mindennapi kerékpározás és az alkalmankénti túrák mellett.

– Milyen órákra jársz?

– Különböző időszakokban különböző óratípusokat szeretek. Van olyan óra, amelyik kötődik ahhoz az oktatóhoz, akinek a vezetése révén megszerettem. Járok például calligraphyra, ebben a testtel való rajzolást élvezem nagyon. Jó a vinyasa is, a synergy pedig nekem olyan táncos jóga, ezt azért szeretem.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait?  Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

A hajnali kundalini számomra a legkitüntetettebb. Azt érzem, hogy ha nagyon fáradt, vagyok, akkor el kell mennem kundalinire, mert utána minden jobb. Amikor az első alkalommal voltam ilyen órán, tépelődtem is, hogy miért egy olyan napon kelek hajnalban, és vágok bele, amikor késő estig teljesen be vagyok táblázva. Aztán meglepetésemre jobban bírtam a napot, mint máskor – ez a kundalini hatása.

– Tapasztaltál-e változásokat magadon, mióta jógázni jársz?

– Mióta jógázom, a testem azt mondja: köszönöm szépen, jól vagyok! Leginkább a testemre figyelek jógán és ott tapasztalom a változásokat. Korábban például mindig elfeküdtem a hátamat, de a rendszeres gyakorlástól ez elmúlt. A kundalini után pedig nagyon érzem az energetizáltságot is.

– Mit mondanál annak, aki még gondolkodik, hogy belevágjon-e?

– Próbálja ki, hogyan hat rá ez az egész! Próbálja ki például azt, hogy nála is működik-e a kundalini energetizáló hatása, vagy a calligraphy áramlása, amikor szinte csiklandoz az energia. Az elmúlt 20 évben a munkám során én szinte mindig ültem, és ez nagyon nem tetszett a testemnek. Most viszont egyenesebb a tartásom, van tartásom!

Azelőtt is szinte ringatózva jártam, de most a jógának köszönhetően olyan, mintha séta közben is játszanék. A playback színházban a testem is kifejező eszköz, ott is érzem a pozitív hatásait, ráadásul a társultunkból már öten jógáznak. Amikor másfél éve a kezdő tanfolyamon voltam, Lenkefi Mónika tartott egy bemutatót is, ahol láttuk, hova lehet eljutni. Nekem azelőtt fogalmam sem volt, hogy a jóga egy párductánc! Akkor pedig úgy láttam, hogy ez egy könnyed, gyönyörűséges tánc – ezt szeretném sok-sok gyakorlással én is elérni.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait?  Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)