Török Zoltánné Éva – A 2018-as évem legjobb döntése volt, hogy jelentkeztem a kezdő jógatanfolyamra

Török Zoltánné Éva lassan 37 éve pedagógus, Gyulán egy általános iskolában tanít magyart és németet. Szívesen olvas, nagyon szereti az állatokat és természetimádó is, amikor csak teheti, túrázik, főleg Erdélyben. Egy felnőtt fia van, aki megnősült és építgeti a saját életét. Éva először szorongva lépett be a jógastúdió ajtaján, nem volt biztos benne, hagy hatvan felé vajon kell-e ez neki, de gyorsan megfogalmazódott a határozott válasz: igen, kell!

– Mikor jött a jóga az életedbe, mikor kezdtél jógázni?

– Már egy ideje ott bujkált a gondolataim között, amikor a kolléganőmmel, Forgách Ágival – aki lelkes jógázó és ma már remek oktató is – sokat beszélgettünk a jógáról. Aztán tavaly szeptemberben jelentkeztem egy kezdő tanfolyamra, amit azóta is az évem legjobb döntésének tartok.

– Milyen órákra jársz?

 – Teljesen véletlenszerű a választásom. Elsők közt az ashtangát próbáltam ki, és kicsit leragadtam mellette, a másik kedvencem a kundalini lett, attól függetlenül, hogy a kundalini órák hajnalban vannak. Egyébként szeretném a többit is kipróbálni, mert öröm számomra, ha jógázhatok.

– Milyen változásokat tapasztaltál magadon, mióta jógázol?

– Egyfajta ritmust ad az életemnek. Betervezem ezeket az órákat, és úgy készülök, hogy mindig eljuthassak. Mióta jógázom, sokkal kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb lettem, jobban tudom kezelni a napi stresszhelyzeteket, nem jövök ki a sodromból.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

Úgy érzem, hogy sokkal frissebb, üdébb, fittebb vagyok. Pedig kicsit szorongtam, amikor elkezdtem. Felmerült bennem, hogy kell egyáltalán nekem ez így hatvan felé? Aztán rájöttem, hogy igen, kell! A szorongásom elmúlt és most már csak azt érzem, hogy jót tesz nekem.

 – Mitől tartottál? Mi okozta, hogy szorongva vágtál bele?

 –  Azt gondoltam, hogy megerőltető lesz ez a fajta mozgás. Eleinte nehezebben is mentek a gyakorlatok, de rájöttem, hogy meg tudom tanulni. Éreztem, hogy egyre ügyesedem, könnyebben meg tudok tartani egy-egy pózt, könnyebben megtalálom az egyensúlyomat. Soha nem éreztem, hogy megerőltető lenne, inkább azt tapasztalom, hogy az órák után tettre-készebb vagyok és a kedvem is jobb.

– Ha valaki azon gondolkodik, hogy elinduljon-e, mit mondanál neki, hogyan motiválnád?

– Mindenképpen vágjon bele! Én mindig is annak a híve voltam, hogy minél több mindent próbáljunk ki. Szerintem, aki erre ráérez, az megszereti a jógát. Ha fiatal, azért érdemes megpróbálnia, mert még sokáig élvezheti a jóga áldásos hatásait. Ha pedig idősebb, akkor azért, mert jótékonyan hat a szervezetére.

Én is megtapasztaltam, hogy hajlékonyabb vagyok, semmilyen fájdalom nem jött elő jóga órák után. Sőt, azt sem tudom, mikor vettem be utoljára fájdalomcsillapítót! Korábban, ha azt éreztem, hogy befeszül a hátam, vagy a nyakam, be-bekaptam egy fájdalomcsillapítót, de az utóbbi időben ez nem jellemző.

Tehát azt javaslom mindenkinek, hogy próbálja meg! Éljen a lehetőséggel, hogy ilyen nagyszerű helyek vannak, mint az Ízisz Jóga Stúdió, ahol szépen, fokozatosan vezetnek rá bennünket arra, mit jelent a jóga, hogyan kivitelezhetők a gyakorlatok.

Ráadásul mindig olyan derűs, békés, nyugodt a légkör, hogy onnan csak jókedvvel távozhat az ember. Hamarosan hatvanéves leszek, és remélem, hogy minél tovább tudom még gyakorolni a jógát.

Szeretnéd mélyebben és nagyobb tudatossággal elsajátítani a jógázás alapjait? Online Kezdő Jógatanfolyam : több mint 8 óra vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri Díj, Örök Használat.  További információ. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Iratkozz Fel Ingyenes Kezdő Jóga Hírlevelemre!

Kezdd el az otthoni jógagyakorlást videóim segítségével még ma!

Összeállítottam neked, egy közel 30 videóból álló sorozatot, melynek segítségével MÉG MA elkezdheted otthoni jógagyakorlásodat. Írd be email címedet a lenti mezőbe és máris küldöm neked az első videómat. Namaste, Mónika.

 

E-mail-cím: *

(e-mail-címedet bizalmasan kezelem)