Vaszkó Magdolna – Nullától százöt éves korig mindenkinek csak ajánlani tudom a jógát

Vaszkó Magdolna Gyomaendrődön él, három gyermeke és három unokája van. Büszke édesanya és nagymama, aki igen aktív. Harminchat éve óvónőként dolgozik, emellett gyógytestnevelő, de lelkiekben már a nyugdíjas éveire is készül. Mint mondja, egy veleszületett betegség sok mindenben befolyásolta az életét, talán ezért is lett egyik fontos célja, hogy minél több gyermekkel megszerettesse a mozgást. Ő részben jógával tartja karban magát, amit 0-tól 105 éves korig mindenkinek szívből ajánl.  

– Bal oldali csípőficammal születtem, ez végigkísérte a sorsomat. Akkoriban az általános iskolában emiatt fel is mentettek tornából. Középiskolában másként álltak hozzám a testnevelő tanáraim, ott már bizonyos mozgásokat végezhettem. Úgy gondoltam, próbálok ezen a szemléleten időben változtatni, ezért lettem gyógytestnevelő is.

Ez magában foglalja a tartásjavítást és az olyan egyéb ortopédiai problémák megelőzését, korrigálását, ami már a kisgyereknél is jelentkezhet. Szívesen veszek részt a gyerekek vízhez szoktatásában, az úszásoktatásban is, mert ez szintén sokat segíthet abban, hogy már kis korban megszeressék a mozgást.

Rendszeres Testmozgás. Egészséges Szív. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

– Mikor találkoztál először a jógával? 

– Körülbelül nyolc-tíz évvel ezelőtt vettem észre, hogy nem tudok már az óvodában törökülésben ülni a gyerekek között. Úgy éreztem, ezzel kellene valamit kezdeni. Az egyik ismerősöm hívott jógázni, kipróbáltuk, és már néhány alkalom után sokkal jobban éreztem magam, mintha semmi bajom nem lett volna előtte.

Az idő múlásával pedig egyre intenzívebb hatását éreztem a jógának, akár a lecsendesedésben, akár az izomerőben, de még a közösséget illetően is. Idén ismerkedtem meg Lenkefi Mónikával, és elvégeztem egy kezdő tanfolyamot. Hálás vagyok a sorsnak, hogy tőle tanulhatok, nagyon nagy tudással bír, rendkívül alapos, és mindent megtesz azért, hogy helyesen, precízen végezzük a testtartásokat, ászanákat. 

– Miben segített még neked a jóga? Milyen változásokat tapasztaltál magadon, ennek köszönhetően? 

– Így ötven felett is hajlékonynak és fittnek érzem magam. A jóga légző-gyakorlatainak segítségével pedig, amikor szükséges, le tudom csendesíteni magam. Mióta jógázom, az óvodai gyógytestnevelésbe és a mindennapos testnevelésbe is becsempésztem egy-két olyan jógagyakorlatot, amit a gyerekek is meg tudnak csinálni. Jó érzés látni, hogy mennyire szeretik ezeket. 

–  Mit tudnál javasolni annak, aki még csak gondolkodik azon, hogy elinduljon-e a jóga útján? 

– Ne várjon tovább egy percet sem! Még ma kezdje el és a saját bőrén is meg fogja tapasztalni a jótékony hatásait. Vannak olyan társasjátékok, amelyekre az van írva, hogy 0-tól 105 éves korig ajánlják. Azt gondolom, a jóga is ilyen! Mihamarabb érdemes elkezdeni, és akár 105 éves korunkig is művelhetjük.

Rendszeres Testmozgás. Egészséges Szív. Hosszabb Élet. Online Kezdő Jógatanfolyam. Vezetett online videós kezdőjóga oktatás. Egyszeri díj, örök használat. A részletekért kattints IDE. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .