Barion Pixel

5 (plusz 2) hasznos tipp a demencia megelőzésére

A demencia – a szellemi képességek elvesztése – világszerte súlyos problémát jelent. Európában több mint hétmillió, Magyarországon pedig legalább kétszázezer ember lehet közvetlenül érintett. A gyakran csak szellemi hanyatlásnak nevezett betegségcsoport kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő. Hatvan éves kor felett már minden tizedik ember érintett, kilencven éves kor felett pedig már több mint harmincszázalékos ez az arány.

Szeretnél komolyabban megismerkedni a jógával? Online Kezdő Jógatanfolyam. Egyszeri Díj, Örök Használat. További információért kattints IDE.

A kognitív funkciók romlása sajnos már fiatal felnőttkorban elkezdődik, a tapasztalható tünetek azonban csak az 50-60-as években jelentkeznek először.

De mit tehetünk azért, hogy lelassuljon ez a folyamat?

  1. Jóga és meditáció

A legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy a jóga képes csökkenteni a stresszt és javítani tudja a memóriafunkciót, ezáltal az idősebb korosztály kognitív működését is fenntarthatja. Egy 3 hónapos jóga- és meditációs tanfolyam elvégzése csökkentheti a demencia kockázatát, megállíthatja a memóriavesztés folyamatát. Vagyis hatékony stratégia lehet az idős felnőttek kognitív hanyatlása ellen.

2. Kurkuma

Ez a sárga por Dél-Ázsia számos receptjének szükséges összetevője, és varázslatos gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Japánban végzett kutatások során megállapították, hogy a kurkuma nem csak a demencia tüneteit csökkenti, hanem az agyunk általános kognitív funkcióját is javíthatja. Tény, hogy Ázsiában sokkal kisebb a demencia előfordulása, amit sokan azzal magyaráznak, hogy a fűszernövény nemcsak konyhájuk fontos kelléke, de a kínai gyógyszerek gyakori hatóanyaga is.

3. Spenót

A spenót fogyasztása nemcsak csökkenti a demencia kockázatát, de segít a memória javításában. Gyakori fogyasztásával megőrizhetjük fizikai és kognitív egészségünket is.

Szeretnél komolyabban megismerkedni a jógával? Online Kezdő Jógatanfolyam. Egyszeri Díj, Örök Használat. További információért kattints IDE.

4. Sütőtök

A sütőtöknek számos olyan összetevője van, ami fontos szerepet játszik egészségünk fenntartásában. A sütőtök rostokban, káliumban, B3-vitaminban és E-vitaminban gazdag gyümölcs, valamint számos más, az egészségre fontos tápanyag található benne. Ezek közé tartozik a béta-karotin és a lutein, amelyek nagyszerűek a demencia elleni küzdelemben.

5. Halolaj

Az omega-3 zsírsavakban gazdag zsíros halakból származó halolaj is agyunk jó barátja. Tanulmányok bizonyítják, hogy a halolaj csökkentheti a kognitív károsodás esélyeit, és megvédhet minket az Alzheimer-kór ellen.

6. Banán

A banán nemcsak finom, de kiváló szénhidrát forrás és azonnali energiát biztosít. A benne található kálium pedig olyan tápanyag, amely elengedhetetlen az agyból érkező üzenetek továbbításához. Emellett fontos szerepet játszik a fókusz megtartásában, a figyelem megőrzésében és a memória javításában.

7. Mandula

A mandula magokat széles körben termesztik, nemcsak ízük, hanem gyógyászati ​​előnyeik miatt is. Ez a kis mag olyan tápanyagokban gazdag, amelyek sokféleképpen segíthetnek a szervezetünknek. A kutatások mára azt is bebizonyították, hogy a rendszeres mandulafogyasztás megakadályozhatja a memóriavesztést is.

Ha szeretnénk, hogy agyunk minél tovább fitt maradjon, érdemes néha egy egy keresztrejtvényfejtést, logikai játékot is beiktatni mindennapjainkba.  Ezek nem csak szórakoztatóak, de hosszú távon hasznosak is lehetnek.

Szeretnél komolyabban megismerkedni a jógával? Online Kezdő Jógatanfolyam. Egyszeri Díj, Örök Használat. További információért kattints IDE.

2 hozzászólás a(z) “5 (plusz 2) hasznos tipp a demencia megelőzésére”bejegyzéshez

  1. Sajnos az én édesanyám már, két éve küzd ezzel a betegséggel! És egyre rosszabb! Halucinál nem lehet vele kommunikálni, ez kihat a mozgására is! Szörnyű betegség és még az is nagy kihívás nap mint nap végig nézni! Már két éve intézem az ápolásit, de eddig még mindig elutasitanak! Ez felháborító! Nem vele született betegség! Fogadjam el! De én nem törődök vele addig megyek míg meg nem kapon!

  2. Kedves Mindnyájan! 93 éves anyámon már 10 éve jelentkeztek a demencia jelei, (lakáskulcsot az ajtóban, a kávéfőzőt a tűzhelyen felejtette). 2 éve – a combnyaktörése óta – egyre rosszabb. Minden nap olvas, keresztrejtvényt fejt rendszeresen, de elzárta magát teljesen az emberi érintkezéstől apám halála után, azaz immár 28 éve. Nem beszél/get senkivel, csak a tv-t nézi, de azt sem tudja, mit lát … A szüleinél nem voltak ilyen tünetek, szellemileg teljesen épen haltak meg, nagyapám 92, nagyanyám 82 évesen.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .